Vilken härlig dag!

Underbart väder, det växer så det knakar, skördetiden har börjat och till eftermiddagsfikat blev jag bjuden¨på hemlagad blåbärskaka med vispgrädde och ett skönt fotbad!
Det var Lola som blivit så inspirerad av allt roligt som växer i trädgården som lämpar sig för diverse huskurer och skönhetsvård (Eller så tyckte hon att mina fötter var riktigt skitiga!?).
Utan min vetskap hade hon blandat ihop och hällt upp ett skönt och lagom svalkande fotbad för trötta trädgårdsfötter med rosor, lavendel och salt. Jag lutade mig bakåt i fällstolen och njöt av ljudet från dammens porlandet vattenfall och ett och annat fågelkvitter som akompanjemang.

Arbetet med de nya rabatterna pågår och efter ett par dagars slit med att ta bort grässvålen och ett par vändor med jordfräsen (tyvärr nödvändigt för jorden är stenhård och full med halvstora stenar) har vi nu lagt på ett lager jord från komposten som ska myllas ner i morgon och sen – då blir det plantera av!

I kökslandet löper flera växtslag amok och pumporna är enorma. Senast jag tittade var de två medelstora, men i går såg jag att det är fem och de största är – väldigt stora…
Även broccolin är stor och börjar bli klar att skördas. Vitkålen har inte heller lång tid kvar innan det är dags för en smakbit. Visst är den vacker när den knyter sig!

I avvaktan på att de nya rabatterna bli klara att plantera i har vi planterat en del av det som följde med från England längs gången mellan butiken och växthusen. En favorit är vallmon Ginger som har en fantastisk färg på bladen. I rabatten har hon närmast fått sällskap av en liten gynnare som vi också hittade på resan. Min nya lilla kyckling – både charmig och rostig på en gång. Vi hoppas få in dessa i butiken lite längre fram i ett par olika storlekar.


Idag har vi också skolat upp flera nya perenner som nu finns att köpa i vår plantskola. Rosenmynta, den dubbelblommande nävan Geranium pratense Flora Plena, nätnäva och några nya klematissorter var vad vi hann med idag, men sortimentet växer varje vecka vartefter plantorna växer till sig.

Inom några veckor kommer vi att lägga ut delar av vårt sortiment av perenner, klätterväxter och kryddor till försäljning via hemsidan så det är minst sagt fullt upp här nu med alla förberedelser.

Dagens bukett blev en i blandade färger som också innehåller lite vilda växter (ogräs!) men fin blev den tycker jag.

Nu kokar broccolin så det är dags att göra iordning gratängen som vi äter med färsk potatis – MUMS!
TIPS! Det går jättebra att frysa in broccoli. Dela den i mindre buketter och lägg ner i kokande, lätt saltat vatten och låt koka ett par minuter. Lägg i en sil och spola kallt vatten över. Låt svalna och lägg i platspåse. Vill man ha dem styckfrysta kan man lägga dem på en plåt med bakplåtspapper en timme eller två innan de packas i en påse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*