Växtspotting på Gran Canaria

Naturbild från Gran CanariaI veckan kom jag hem från Gran Canaria efter en veckas skön avkoppling med målsättning att inte göra någonting alls. Men ett par utflykter blev det såklart.

Gran Canaria är ju långt ifrån en grön och prunkande ö, men i och med de fyra olika klimatzoner som denna lilla ö faktiskt har finns det en del spännande att se på växtfronten om man tar en tur runt på ön.

Förutom det för en växtälskare kanske självskrivna besöket till den botaniska trädgården strax utanför Las Palmas de Gran Canaria upptäckte vi ett väldigt sevärt ställe nämligen kaktusparken Cactualdea  i byn San Nicolás de Tolentino.

Vi hade hyrt bil och körde längs slingrade vägar på den västra sidan av ön när en skylt om en kaktuspark plötsligt dök upp.
Eftersom vi inte hade något direkt planerat vände vi och körde in där på vinst och förlust och det var verkligen en vinstlott. Ett otroligt imponerande ställe som till och med den inte särskilt växtintresserade maken uppskattade mycket.

Kaktusar i kaktusparken

Utsikt över kaktusparken

Jag har lagt in lite fler bilder och mer info om besöket i kaktusparken i ett eget inlägg.

Den vidare resan längs branta, slingriga vägar norrut i bergen var både vacker och lite läskig.
På en del ställen var det inte många decimenter mellan bil och bråda stup och i vissa kurvor var det knappt lämpligt att mötas, men vilken utsikt! Särskilt uppe på norrsidan av ön. Där gjorde vi ett kort stopp för att beundra utsikten ut mot Teneriffa som syntes i fjärran.

Utsikt mot Teneriffa

Vy mot Teneriffa

Ungefär 15 minuter sydväst om Las Palmas hittade vi så småningom till den botaniska trädgården. Tyvärr var det bara en timmes öppethållande kvar där när vi kom dit och jag var i väldigt stort behov av att pudra näsan efter allt vattendrickande i bilen så jag hade väldigt svårt att koncentrera mig på omgivningarna innan jag äntligen hittade en toalett.
Skyltningen dit var väldigt undermålig och ett tips för den som ska dit är att fortsätta i den riktning som skylt nr 19 visar ända till något som ser ut som ett förhistoriskt skjul väl undangömt i skogen. Där är det!
Det blev en kort tur i parken och lite bilder blev det också. Jag har lagt in dem i ett eget inlägg som du hittar här.

Vi gjorde också en annan utflykt som inkluderade ett besök till La Marquesa’s botaniska trädgård utanför Arucas. 

Det var en fin liten park med en massa vackra växter, påfåglar av olika slag som vandrade omkring och en fin damm. Kanske inte ett ställe man har som enda destination, men har man vägarna förbi är den väl värt ett besök.

okand-vaxt-gran-canaria

Påfågel

En av de de mer spännande sevärdheterna där var det väldigt stora Drakblodsträdet, mest känt för sin röda sav.

Drakblodsträd - Dracaena cinnabari

Självklart fick jag med mig lite växter hem för vad är en resa utan souvenirer?

Under våra ibland ganska långa promenader höll jag självklart utkik efter mogna eller fallna frökapslar till spännande växter.  En ny favorit, som självklart inte kan odlas utomhus här är Delonix regia, som på svenska kallas Flamträd. Det har vackra, sirliga blad som påminner lite om sensitiva – Rör-mig-ej, de där bladen som drar ihop sig när man ta på dem men är större.

Flamträd - blommor

Jag fick med mig en fröskida från ett sådant som fallit ner på marken. Den är jättestor. Lite svårt att se på bilden men den är säkert närmare 30 centimeter lång.

Flamträd - Delonix regia - fröställningar

Sista dagen innan vi skulle åka till flygplatsen har jag turen att hitta ett par självsådder av just Delonix regia och något sorts palm!

Självsådda palmplantor

Självsådda plantor av flamträd
Raskt krafsade jag mig ner i den torra sanden och lyckades lirka med mig några av dem som jag rullande in i fuktigt papper och stoppade ner i en petflaska inför resan. Än så länge, fyra dagar efter hemkomsten ser de ut att ha klarat sig.

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*