Växtshopping – krolliljehybrider och trillium

Morgonvy från kontoret
Dagen började helt underbar. Gick upp lite tidigare än vanligt och när jag slog mig ned vid skrivbordet möttes jag av en fantastisk vy. Sju på morgonen och det börjar redan bli ljust!

Lilium martagon hybrid 'Orange Marmelade'

Lilium martagon hybrid ‘Orange Marmelade’

Igår var jag hos Blomstervännerna och lyssnade på ett föredrag med Björn från Linuddens trädgård.
Han visade många väldigt fina bilder på flera av mina favoritväxter och självklart fick jag lite nya favoriter också under kvällens gång – hopplöst!

Han hade med sig en massa spännande liljor, trillium och annat trevligt så det var inte mycket att be för så jag kom hem med sju nya godingar till trädgården. Fem krolliljehybrider och två trillium.

Jag har fått låna den här bilden av Björn för att kunna visa ett exempel på vilka fina fynd jag gjorde.
Nu har jag ställt dem på en bricka under ett av växthusborden i avvaktan på riktig vår och utplantering.

Björn delade med sig av flera bra tips om hur man bekämpar liljebaggar som ju snabbt kan mumsa i sig rätt mycket liljor om de får jobba ostört.
Jag har skrivit ner tipsen på en egen sida under länken Ohyra och skadegörare.

När jag var uppe i växthuset med lökkrukorna passade jag på att njuta av växtligheten där inne. Två av kameliorna blommar nu och en tredje är på gång. Plantorna är inte så jättestora, men blommor och knoppar finns det gott om.

Kamelia med cremegula blommor Kamelia med halvdubbla cerise blommor

Kryprosmarinen som jag odlat upp från en stickling jag fick ta från Lena Linderholms ‘trägårdsplätt’ i Provence har blommat flitigt sedan ett par månader.
Jag har ett par vanliga upprättväxande exemplar också, men krypsorten har snäppet blåare blommor – helt underbara! Och inte blir det sämre när man kelar lite med plantan så den släpper ifrån sig sin härliga doft.

Kryprosmarin i kruka

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Comments

  1. says

    Tack för tipset, det är ungefär så vi brukar göra. Man får vara tidigt ute och kolla hela tiden, jag tror att det hjälper så småningom. Vi har köpt en del trädliljor av Björn som har varit jättefina. Vi ses/Carita

    • Lena says

      Ja, det gäller att vara snabb. Bilden jag har på tips om bekämpning visar en lilja som blev jättestor hos mig. När jag förstorade den och tittade närmre på bilden hittade jag lite hål och baggar så de finns nog alltid där… Allt gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*