Varning för ohyra!

Även om snön låg djup när jag vaknade i morse känns det inte som något direkt bakslag för våren tycker jag.
Värmen är kvar och det tinade för fullt när jag gick för att hämta tidningen.
En del lökväxter och några primulor har börjat blomma här i trädgården, men de klarar sig säkert jättebra trots lite snö och någon minus.

Dvärgiris Katherine Hodgkin

Dvärgiris Katherine Hodgkin

I växthuset är det rätt tufft så här års. Solen skiner och värmer upp till rätt hög temperatur under dagarna och det blir ganska kallt på natten.
Våren är den tuffaste perioden för många känsliga växter just för att temperaturskillnaden mellan dag och natt blir så extrem.
Det gäller att se till att växterna inte torkar ur samtidigt som det inte ska vara så väldigt fuktigt nattetid då kylan sätter in. En liten balansgång.

När temperaturen stiger vaknar också ohyran. De kommer snabbt igång och förökar sig fort nu när det finns gott om färska fina skott att mumsa på. De slår gärna till hos växter som är lätt stressade av temperaturskillnader, för mycket eller för lite vatten. Växter som stått mörkt i vila under vintern som plockas fram i ljuset är också väldigt känsliga och kan lätt bli offer för löss, mjöllöss och spinn så här års.

Bladlusskelett på citronmelissenDet första jag såg när jag gick ut i växthuset i helgen var just tecken på ohyra, nämligen bladlöss. Det var inte själva lössen jag såg utan det jag brukar kalla ‘lusskelett’. De vita små skal de lämnar ifrån sig under utvecklingen är ett av de första tydliga tecknen på bladlöss.
Hos några av de vilda pelargonerna såg jag några mjöllöss och satte därför genast upp gula klisterskivor för att ha ordentlig kontroll på läget.

Ju tidigare bekämpning sätts in dess bättre lyckas man så jag beställde biologisk bekämpning både mot bladlössen och mjöllössen som kommer med posten på onsdag.
Jag får ofta frågor om man kan använda dessa även i bostadsrum och visst kan man göra det. Predatorerna försvinner när de inte längre har något att äta och är inget man egentligen märker något av.

Om man nu bortser från de små angreppen av ohyra är det underbart att vistas ute i växthuset nu. Det är varmt och skönt och man kan se hur växterna sträcker på sig och drar igång inför säsongen. I odlingssäcken med åtta fickor har passionsblomman börjat växa till, timjanplantan har blivit enorm och smultronen blommar – vilken underbar hobby jag har!

Rosmarin och citron i växthuset

Smultron blommar i odlingssäcken

Rossticklingarna från i höstas som jag skolade upp i början av februari ser jättefina ut. Jag sparade krukorna med sticklingar som inte såg ut att ha klarat sig eftersom man inte riktigt kan veta om de kommer igång sent och det var tur. Flera av de som såg heldöda ut har nu börjat skjuta skott och är snart klara att skola upp.

Rossticklingar i kruka  Rotade rossticklingar

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*