Vårblommor inne och ute

tete-a-tete - minipåskliljaSå här års finns mängder av underbara vårblommor att pynta våra vinertrötta hem med.
Olika lökväxter, primulor i regnbågens alla färger och de sköna julrosorna är några av vårens budbärare som ger en välbehövlig försmak av våren.
Plantera många tillsammans eller gör ett sparsmakat arrangemang med få blommor i samma färgskala. Det blir läckert hur man än gör.

Tyvärr blir de inte så ånglivade i våra uppvärmda hus, men blomningen förlängs ju svalare de står. Undvik placering nära heta element och kanske kan krukan stå på en kyligare plats nattetid?

Och kanske bäst av allt – med minimal omvårdnad kan man ge dem ett fortsatt liv ute i trädgården eller i en kruka utomhus.

Spara för utplantering

mixade vårblommor inomhusEtt flertal av dessa tidiga blommare är perenner och kan leva vidare många år ute i trädgården och i många fall även i en stor kruka på balkongen. Detsamma gäller också flera av de växter vi har inne under julen, hyacinter, tulpaner bl.a. Knepet är att få dem att överleva fram till dess det är lämpligt att plantera ut dem.

Lökväxter

Utblommade lökväxter ställer man så svalt som möjligt och vattnar minimalt. Hos vissa vissnar bladen ner, hos andra förblir de gröna. Det viktiga är att jorden inte helt torkar ut. Det är inte nödvändigt med en ljus placering utan de klarar mörker under denna viloperiod.
Lökarna kan sedan planteras ut så snart jorden kan bearbetas. Följ planteringsråden för respektive växt.

Örtartade växter

Olika typer av primulor och julrosen behöver fortsatt en ljus placering, men relativt sparsam vattning, dock utan risk för uttorkning. Tanken är inte att driva på dem längre inomhus, utan att hålla dem vid liv till vädret tillåter utplantering, vilket kan ske från mitten av april och framåt. (mer om primula kan du läsa här)

Välj en period utan förväntad frost och vänj plantorna successivt vid utomhusklimatet genom att ställa ut dem dagtid på en skyddad plats under några dagar innan de grävs ner i rabatten.

Träd och buskar

Det händer rätt ofta att kvistar av tex. hassel och vide, och ibland även forsythia får rötter när man sätter dem i vatten nu på vårkanten. Om man vill kan även dessa planteras ut när värmen kommer. Håll dem friska genom att byta vatten regelbundet till dess det går att gräva planteringsgropar. Blanda gärna i lite extra dränerande material som till exempel grus i planteringsgropen.Rosa Pärlhyacint

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*