Vadar i fröer…

Proppfull frölådaMan är väl inte helt frisk när man lämnar fröpåsar lite varstans i huset. Jag har några lite större lådor och ett par plåtburkar fulla med fröer och det kan man tänka borde räcka, men icke. I en av besticklådorna ligger lite paprikafröer från i höstas, i en av kaffemuggarna som hänger på flasktorken är en servett nedstoppad innehållande fröer till en vitblommande klematis, i en av finkopparna i skåpet ligger fröer till en jättefin näva, och så vidare. 

Det är  ‘köpefröer’, fröer jag fått genom olika växtsällskap, fröer jag bytt till mig och en inte oansenlig mängd fröer jag själv samlat in och nu börjar det bli lite väl många.

Jag bestämde mig förra helgen för att börja sortera lite bland dem och göra mig av med fröer jag redan sått och inte behöver fler plantor av, fröer jag har väldigt många av och fröer som är lite väl gamla.

När det gäller ålder och grobarhet håller nästan alla fröer många år efter bäst-före-datumet som står på påsen särskilt om de har förvarats torrt och svalt. Istället för att genast slänga dem kan man testa grobarheten för att se om det är lönt att ödsla jord och möda på att så dem.

Test av fröers grobarhet

Grobarheten testar man enkelt genom att sprid ut ett antal (ju fler dess bättre för tydligare resultat) fröer på en bit dubbelvikt hushållspapper som man sedan viker över fröerna och stoppar i en plastpåse eller lägger i en glasburk i rumstemperatur. De vanligaste fröerna gror inom några dagar till två veckor, men man får läsa på förpackningen vad man kan förvänta sig. Andelen fröer som gror inom rimlig tid visar hur hög grobarhet det är kvar.

Det var rätt många fröer jag inte tyckte det var någon ide att spara. Dem hällde jag ut och blandade i en skål och strödde ut i hönsgården vilket verkade ganska populärt hos mina pullor även om några frösorter inte verkade falla i smaken – de var väl för torra och tråkiga…

Blandade, gamla fröer

Hursomhelst var jag ganska duktig och lyckades minska antalet fröpåsar rejält och har nu en massa trevliga fröer jag kan byta till mig nya med:-)

Så idag kom något jag längtat efter: Ett litet kuvert från Gesneriaceae group fullt med fröer på spännande och ovanliga pelargonarter och nävor – åsså var man där igen…

Tomatsådd på gångIkväll har jag sått en massa olika tomater och några nya paprikasorter.

I morgon har jag planerat att så perenner och träd som behöver lite kyla (stratifieras) för att gro. Det är nästan lite sent med tanke på att det är så väldigt milt men jag räknar kallt! med att det kommer att vara lite minusgrader till och från under i vart fall några veckor framöver. I värsta fall får jag väl ockupera delar av frysen i vår om det inte blir tillräckligt kallt ute. Där kan man ställa krukor, man kanske hellre lägga plastpåsar med fröer i till exempel fuktad kokosfiber eller  kokosbriketter som på det viset får sin köldknäpp och kan komma igång att gro när man tar ut dem.

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*