Tvättat, staplat och lagat lerkrukor

Lerkruka med patinaI söndags tvättade jag lerkrukor. Jag har samlat på mig några stycken för det tar ju en liten stund att göra rent dem. Jag lade dem i varmt vatten med en rejäl skvätt såpa. Tidigare, då jag hade rotlöss bland mina plantor men var osäker på i vilka, kände jag mig tvungen att klämma i med lite klorin också och lät dem ligga extra länge, men nu fick det räcka med en dryg halvtimme per omgång.

När man återanvänder krukor är det jätteviktigt att de är rena. Förutom rotlösssom som är en riktig pina kan mögelsvampar och ohyra finnas kvar i en smutsig kruka och snabbt befolka den nya plantan du planterar i krukan och det vill man ju självklart undvika.

Jag har hört flera som är lite motståndare till att tvätta sina lerkrukor eftersom de inte vill bli av med den fina patina de får efter ett att de används ett tag men den blir man inte av med särskilt lätt kan jag lova.
Salter som en gång trängt in i krukan vet jag inte hur man får bort för de återkommer direkt så snart krukan torkar efter tvätten. Krukan på bilden här ovan har just skurats ordentligt i såpvatten.

Idag när jag skulle ställa undan krukorna efter att de stått och torkat i två dygn märkte jag att de fortfarande var lite fuktiga.

Det kan vara lite vanskligt att stapla lerkrukor i varandra eftersom de lätt sätter ihop sig och risk finns också för att de spricker beroende på kvalitet, temperatur och hur mycket fukt de har i sig. Är de då väldigt fuktiga som mina var ikväll känns det som att de garanterat ska fastna i varandra om de sätts ihop så jag satte tillplattade tomma toarullar och hushållsrullar mellan dem så att de inte sätts ihop. Lagom smala, men tillräckligt tjocka för att göra skillnad.

Lerkrukor staplade med mellanrum

En av de mindre krukorna hade fått en stor spricka längs hela sidan men satt fortfarande ihop.

sprucken-lerkruka Den lagade jag så som jag brukar laga större krukor som spruckit genom att limma väv på insidan och rep på utsidan.
Repet består i det här fallet av ett hampasnöre som jag fingervirkade i lagom längd. Sedan drog jag en sträng superlim längs kanten och spände repet runt krukan och knöt till.
Väven på insidan limmades dit med samma lim rakt över sprickan som extra förstärkning.
Laga-lerkruka-med-rep

Den lär inte hålla i evigheter, men en säsong till klarar den nog.

Lerkruka lagad med repLerkrukor som gått helt sönder och inte går att limma ihop sparar jag på hög för att en dag när jag är på riktigt dåligt humör få avreagera mig med en hammare och göra kross av dem. Kan bli snyggt på en liten gång eller täckning nånstans i trädgården…

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Comments

  1. says

    Viket bra tips med toarullarna! Ofta glömmer jag helt enkelt bort hur jobbigt de kan fästa i varandra och bara staplar efter disk! Nu åker det ut en säck toarullar i uterummet! Ha en skön vecka! :) Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*