Tre ton tröttare

Mör idag. Igår började det kännas, men idag är jag ordentligt ledbruten. I fredags fick vi nämligen jord- och torvleverans från Hasselfors och för att snåla med fraktkostnaden sambeställde vi med handelsträdgården i närheten. Det var ju jättebra, men mindre bra när vi var tvungna att hämta det inom ett dygn så det var bara att kvala upp ärmarna.

Snålblåsten ven och regnet strilade, men har man ändå blivit blöt så är det ju bara att fortsätta… Mindre lyckat var det kanske för lilla förkylningen som jag vårdar ömt så den ska stanna riktigt länge. Mot alla odds blev vi klara på bara ett par timmar och satte oss för att vila och räkna ut hur mycket vi burit. Med tanke på att det var lyfta från pall till släp och sedan från släp till pall så blev det totalt dubbla vikten; ca 6 ton! Själv bidrog jag kanske med 2, men det räcker gott för att min otränade kropp ska göra sig påmind med besked.

I fredags var det också sista praktikdagen för Ly och Annika från Skillebyholm. Jag är väldigt tacksam för allt de bidragit med inför och under de båda mässorna och även här på hemmaplan där främst växtskötsel och förökning av växter stått på schemat. Sista dagen komponerades en ampel med kryddor och örter som nu hänger i kallväxthuset i avvaktan på lite mildare väder. Även denna planterades i en plantopia-ampel. En av mina favoritprodukter just nu! Ett kanontips för dig som vill odla många kryddväxter på liten yta.

Igår tog jag hand om kaktusen, Trädgårdsopuntia, jag köpte på trädgårdsmässan. Jag hade lovat bort lite sticklingar så det var bara att ta fram krukor med såjord och sticka! kaktusarna.

Jag delade upp den helt i de runda platta blad den bestod av och satte vart och ett av dem i en liten kruka såjord som jag blötte upp och stöttade sedan bladet med pinnar för att det ska stå stabilt utan att behöva bli för djupt nedsänkt i jorden. Känns som det inte skulle må så bra om det blev nedstucket för djupt i jorden pga risk för mögel, kanske någon vet? Det brukar i alla fall fungera bra för mig när jag rotar de bladkaktusar jag har inne. Blev 5 nya plantor som nu står för att rota sig i växthuset.

Jag älskar sippor! Vilken underbar blomprakt man möts av överallt i naturen så här års. Vita och gröna öar med vitsippor. Blå hav med blåsippor och alla är de nästan olika! För ett antal år sedan började jag titta närmare på kronbladen hos vitsipporna och det finns verkligen variationer. De är smala, rundade, avlånga, korta. Och antalet kronblad på en enskild blomma varierar väldigt. Kommer inte ihåg nu hur många jag räknade till som mest, men kanske var det 12 eller så, medan 5-6 är rätt vanligt om jag minns rätt. Ett litet tips till kommande promenad: Vem hittar sippan med flest kronblad?

De blå sipporna varierar ju också väldigt i färg. Ljust, mellan och mörkare blått, men också nästa vita och mer eller mindre rosa och cerise ser man här och var. Tur att de är fridlysta, annars skulle de nog bo hos mig allihop!

Comments

  1. says

    Hej Lena.
    Så du har ägnat dig åt styrketräning, det är ju bra, då behöver du inte gå på gym. Jag gillar också sippor så jag köper på mig några nya lite nu och då. Just nu är blåsipporna fina och det börjar komma upp massor med olika vitsippor också, det är härligt. Vi kommer på torsdag, till Ulla-Britt, hoppas vi får hyggligt väder.
    Vi ses/Carita

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*