Tips för potatisodling

Sättpotatis med groddarNu har jag köpt sättpotatis. Jag passade på när jag besökte trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i helgen där familjeföretaget Larsviken erbjöd ett brett och lite spännande sortiment.
De senaste åren har jag odlat potatis i de upphöjda odlingsbäddarna i köksträdgården, men i år tänkte jag öka på potatisodlandet och ska fundera ut en plats som är lämplig att ta i bruk.
Jag är lite i valet och kvalet om jag ska göra ett nytt köksland eller om jag ska gräva upp och forma nya rabatter och sätta potatisarna där för att förbereda jorden inför nästa års planteringar.
Kanske blir det en kombination av båda?

Jag köpte fem olika sorter:
Inköp av sättpotatisSolist – en tidig potatis som blev Årets potatis 2013. Den sägs ha blivit en favorit på restauranger på grund av sin goda smak och det släta skalet.

Highland Burgundy Red – En höst/vintersort som har helt genomfärgat cerise fruktkött och är mycket rik på antioxidanter. Passar att fritera eller göra mos av.

Salad Blue – En sort som är genomfärgad blå i köttet och sägs ge stor skörd. Även den rik på antioxidanter.

Wilja – En sommarpotatis som är ny för i år. Den sägs ge rik skörd, är smakrik och mjölig och rekommenderas till mos, gratäng och fritering.

Pink Fir Apple – också en sommarsort. En delikatesspotatis från 1800-talets mitt. Rekommenderas både för kokning och för att rostas i ugnen och som varm eller kall i potatissallad.

Odlingstips för potatis

Jag fick med lite odlingsråd och där kan man läsa att potatis går att odla i de flesta jordar, men att man får bäst resultat i mager och väldränerad jord.
Man ska inte odla potatis på samma ställe flera år i rad utan man bör göra ett uppehåll på minst 4-5 år emellan.

Potatis kan man sätta ut på friland när jordtemperaturen är minst +8 grader.
Rekommenderat radavstånd är 55-70 centimeter och avståndet mellan varje potatis ska vara 17-30 centimeter där de längre avståndet gäller för sena sorter.

Potatisarna sätts på tio centimeters djup och därefter kupas jorden över dem vartefter de växer upp.

Skörd kan man räkna med efter cirka åtta veckor för tidig potatis som förgrotts. Ungefär 10-12 veckor tar det för sommarpotatisen medan den senare höst/vinterpotatisen tar ytterligare några veckor på sig innan de är klara.

Det är viktigt att potatisen får kontinuerligt tillgång till vatten så vid längre torka blir det till att vattna.
En lätt näringsgiva rekommenderas. Gärna välbrunnen naturlig gödsel. För mycket kväve ger mycket blast men mindre mängd potatis.

Förgroning av potatis i äggkartongFörgro potatis

Genom att förgro potatisen skyndar man på skörden en hel del så det kan jag verkligen rekommendera. Då lägger man potatisarna ljust och helst också svalt för bästa resultat.
Den klassiska placeringen är att lägga dem i äggkartonger vilket ju är lika smart som enkelt. Förgroningen börjar man 4-5 veckor innan potatisen ska sättas.
Enligt Larsviken kan man väcka upp potatisen genom att innan förgroningen lägga dem varmt och mörkt ett par dagar och på så sätt skynda på processen.

Några av potatisarna jag köpte hade redan fått en del långa groddar och jag fick tipset att ta bort dem. Då växer i stället nya, kraftigare groddar ut.

Dela för att få fler sättpotatisar

Dela på sättpotatisenJag har lärt mig att man kan dela potatisar för att få flera ‘sättpotatisar’ så länge det finns ögon på vardera del.
Jag passade på att fråga om en delad potatis ger mindre skörd så att värdet av två sättpotatisar försvinner, men fick svaret att den minskningen i så fall är minimal. Det låter ju bra tycker jag så jag tänker fortsätta dela stora sättpotatisar.
Kruxet med att dela sättpotatisen är att snittytan måste torka in ordentligt innan den sätts i jorden så att den inte möglar eller får påväxt av svampar. Låt därför delarna ligga varmt och torrt några dagar. Då torkar ytan snart upp och delarna kan behandlas som de övriga sättpotatisarna.

Grön potatis som utsäde

Även om det allmänt rekommenderas att man alltid ska köpa ny certifierad sättpotatis varje år och inte odla av den egna skörden har jag faktiskt fuskat lite med det.
Det brukar nästan alltid blir några potatisar hos mig som ligger för grundt och blir gröna. De kan man inte äta så istället har jag sparat dem för att använda som sättpotatis kommande år. Ett bra sätt att ta tillvara dessa oätbara knölar.

Odla potatis i odlingssäck

Självklart åker några av potatisarna ner i odlingssäckar som får stå i växthuset så att vi kan börja skörda tidigt.
Förra året startade vi upp potatisodlandet genom att sätta dem en och en i treliters krukor som till att börja med fick stå inne på verandan och sedan, så snart temperaturen tillät flyttades ut i växthuset. När de börjat få ordentligt med grön blast flyttade vi över dem till odlingssäckar och fick ett par månader senare en riklig skörd.

FÖrodling av potatis i kruka  Potatis odlad i odlingssäck   Skörd av potatis i säck

Det blir lagom att sätta 2-3 potatisar per säck. För att uppnå samma kupningseffekt som vid odling på friland där potatisen kan växa ut på fler nivåer börjar vi med att sätta våra förgrodda plantor strax över mitten av säcken och fyller sedan successivt på med mer jord i takt med att den växer till.

Potatisodling hink wexthuset

Odla potatis utan att gräva

Det här är ett lite udda sätt att odla potatis på, men fungerar alldeles utmärkt vet jag av egen erfarenhet eftersom jag gjorde så för några år sedan efter ett tips från en granne.
Potatisodling ovanpå marken
Jag hade köpt på mig en massa sättpotatis, men den yta jag hade tillgänglig för odling bestod av väldigt hård och svårgrävd lera och jag började misströsta.

Då fick jag tipset att lägga sättpotatisen ovanpå jorden i rader som om de grävts ner. Sedan lade jag över strängar av jord/kompost och halvförmultnade löv så att potatisarna täcktes.

I takt med att potatisen växt till fyllde jag på med mer mullämnen och slutligen kunde jag skörda som vanligt om än kanske lite mindre än om de grävts ner.

Bara måste visa min bild på en utvikningspotatis. Visst är den söt?

Utvikningspotatis

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Comments

 1. says

  Vi var på mässan man jag köpte ingen sättpotatis i år, vi har ingen plats att odla, fast jag kunde ju använda planteringssäck som du tipsar om, vi får se. Ha det fint/Carita

  • Lena says

   Jo, det är jättebra med säckar. Tar liten plats och blir rätt mycket skörd – tidigt dessutom:-)

 2. Lars-G Forss says

  Hej,
  Jag får mest bara blast på mina satta Rocket.
  Vad är felet? Kan man kapa blasten och lämna potatisen kvar?
  Jorden är inte mager, för mycket gödsel?
  Lasse/

  • Lena says

   Hej Lasse,
   Låter som allt för mycket gödsel tycker jag. Tyvärr vet jag inte om det funkar att kapa blasten och vänta på ny blomning eller om du bara ska se tiden an och se till att det inte blir någon mer näring till dem /Lycka till! Lena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*