Tips för plantering av Hanging Basket

Hanging Basket - blomsterklotI helgen planterade jag årets första Hanging Basket här hemma.
Jo, visst är det en sorts ampel som vi kallar det här i Sverige, men samtidigt någon alldeles extra tycker jag.
Den som sett TV-program som visar engelsk landsbygd eller själv varit i England har knappast missa dessa vackra klot överfulla med olika sorters växter. Man blir verkligen imponerad.

Jag har länge försökt få till den där fantastiska effekten med ett överdåd av olika växter där själva ampelnkorgen inte syns. Men det var inte förrän jag började använda mig av Plantopia-ampeln som jag faktiskt lyckades.

nyplanterad-hanging-basketFörutom att det är en väldigt vacker plantering kan den samtidigt vara väldigt praktisk om man till exempel har liten yta att odla på.
Det ryms både en ampeltomat och lite kryddväxter i den för den som vill odla mycket på minimal yta.

Det är lätt att bli avskräckt och tro att det är svårt att få till en riktigt frodig ampel. Men det är enklare än många tror och inte mycket svårare än att lyckas med en enklare ampel som bara innehåller en eller ett par plantor.

På bilden till höger är den nyplanterade ampeln och det utseendet är verkligen inget att skryta över, men redan efter en dryg vecka har den liksom vuxit ihop och ett minimum av ampelkorgen syns. Ytterligare någon vecka senare syns den inte alls.

Tips för att lyckas med hanging basket.

Använd många plantor

Man kan med fördel sätta många plantor i ampeln, fler än man tror. Det finns en massa roliga växter förutom sommarblommor som kan odlas i ampel. Perenner, gräs, grönsaker och kryddor går alldeles utmärkt.

Plantera i bra jord

Plantera i jord av bra kvalitet. Det är viktigt både för att näringen ska tas upp ordentligt av växterna och för att vattnet ska komma växterna till godo på bästa sätt. Använd gärna en jord som är speciellt avsedd för växter i kruka.

Utplacering av växter

Sätt hängande växter upptill och andra, mer kortväxta sorter i sidorna. Då strävar växterna i sidan utåt-uppåt och hjälper till med klotformen samtidigt som de hängande växterna kommer uppifrån och ger ännu mer volym. Självklart kan man också sätta en och annan hängande växt i sidan för variation.

Plantering av hanging basket pågår

Nyplanterad vårampel

Låt aldrig jorden torka ut.

Amplar är extra utsatta för sol och vind och med många plantor i relativt liten mängd jord krävs extra mycket vatten. Genom att använvda vattenhållande kristaller behöver man inte vattna lika ofta och risken för uttorkning minskar. Allra bäst är att kombinera det med någon typ av automatisk droppbevattning.

Ge mycket näring

Många växter delar på liten mängd jord och behöver därför mycket näring för att utvecklas och blomma rikligt. Blanda gärna en långtidsverkande näring i jorden när du planterar och komplettera då och då med en flytande näring. Putsa och klipp regelbundet bort det som blommat över eftersom växten annars lägger mer kraft på att få fröerna att mogna än att utveckla fler blommor.

Klipp bort överblommat

Hos många växter avtar blomningen om vissnade blommor får sitta kvar och bilda frö. Därför är det bra att då och då klippa bort vissna blommor. Förutom att man då får rikligare blomning ser det förstår också mycket trevligare ut.

Komposition

Att välja växter och vilka färgkombinationer till sin hanging basket är jättekul och ger verkligen utrymme att experimentera för den som vill. Förutom rena blomsteramplar kan man göra ört- och kryddamplar, jordgubbs eller smultronamplar och självklar en kombination av dessa.

Det enda man egentligen behöver tänka på är att se till att ingen växt man väljer är mer storvuxen än någon annan eftersom det då blir lite obalans i formen på ampeln.

Hanging basket med kryddväxter

Hanging basket med kryddväxter

Hanging Basket med smultron

Hanging Basket med smultron

Man kan också plantera en och samma växt i hela ampeln, eller välja växter i en färg eller färgskala, eller så kan man kombinera en riktig färgbomb.

planteringsförslag hanging basket

Planteringsförslag hanging basket

Planteringsförslag hanging basket

Planteringstips hanging basket

Har man växthus eller en vinterträdgård kan man välja helt andra växter som till exempel orkidéer och olika slags krukväxter att plantera i sin ampel. Allt är möjligt!

Ampel med orkide och krukväxter

Växtval till hanging basket

Egentligen kan man väl säga att alla sommarblommor som har ett lite kuddlikt eller spretigt växtsätt passar jättebra. Växter som växer på höjden eller blir jättestora kan man välja bort. Man kan definitivt också sätta in perenner med ett växtsätt som passar. När ampelns innehåll sedan byts ut för säsongen kan perennerna planteras ut i rabatten. Vill man få en riktigt magnifik hanging basket med växter som fullkomligt väller över alla kanter och hänger långt ner passar klättrande växter som olika sorters Krasse, Blomman för dagen, Törnrosas Kjortel och liknande.

Växter som passar bra i en hanging basket

Här några förslag på växter som passar bra att plantera i en hanging basket.

 • Murgröna
 • Tvillingblomma
 • Bacopa
 • Verbena
 • Brudslöja
 • Penningblad
 • Flitiga Lisa
 • Femtunga
 • Lobelia
 • Helichrysum
 • Småväxta astrar
 • Hängpelargon
 • Njurvinda
 • Petunia
 • Olika sorters gräs
 • Kryddväxter
 • Månadssmultron
 • Jordgubbar

Även många så kallade inomhusväxter som ampellilja,  plättar i luften, vandrande jude och ormbunke är toppenväxter att använda i en hanging basket.
Ja, det finns väldigt många olika sorters växter som passar bra. Dra upp plantor själv från frö, ta sticklingar eller shoppa loss i plantskolan och gör en växtbomb!

TIPS! Plantera din hanging basket med olika växter för olika säsonger.

På våren är det jättefint med primula, mindre lökväxter, penséer med till exempel olika sorters murgröna.

På hösten finns många fina och frosttåliga växter som till exempel ljung, skimmia, olik sorters alunrot med blad i vackra färger. Även här är en stomme med murgröna jättevackert.

På vintern när frosten slagit till mot höstplanteringen kan man fuska lite och sticka in kvistar från olika barrväxter och grenar med vackra bär bland murgrönan som får sitta kvar tills den planteras om i vårkompositionen.

Här är en film där jag visar hur jag planterar mina hanging baskets med tips om växtval och lite knep som gör att det går enkelt och snabbt att plantera.

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*