Streptocarpus på Ulriksdal

Olika Gesneriea-släktingar

Olika sorters Gesneriea

Jag har varit på Ulriksdals slottsträdgård idag för att prata om näring och jord.
Där fanns också sällskapet Gesneriasterna och Svenska Bonsaisällskapet så jag passade på att få lite bra tips med mig. Ja, det var ju inte det enda jag fick med mig. Dels hade Gesneriasterna lite spännande fröer av vilda och udda Gesneriea och dels var hela butiken och växthusen som vanligt proppfulla med helt underbara växter som man gärna vill ta med hem allesamman.

Där fanns bland annat helt ljuvliga Streptocarpus som bara inte gick att motstå. Jag har två stycken sedan tidigare som jag dragit upp från bladsticklingar. De verkar trivas rätt bra men eftersom experterna fanns på plats passade jag på att fråga om de hade några mer specifika tips om just Streptocarpus och blev ganska förvånad.

Streptocarpus rosa-vit
Jag har nog av bara farten kopplat ihop dem lite för mycket med Saintpaulia och inte reflekterat över att de delvis har helt andra behov. De växer vilt i Sydafrika och trivs väldigt bra med riktigt sval övervintring och vill gärna stå ute i vandrande skugga på sommaren. Särskilt mycket vatten behöver de inte utan man kan gärna låta jorden torka upp mellan vattningarna.

Ett annat tips jag fick var angående Saint Paula. Det är tydligen så att de trivs mycket bättre om de får sällskap av andra Saintpaulior och inte står ensamma. Alltså, många tillsammans nära varandra är tipset för fina blommande exemplar.

Saintpaulia Trivs bäst tillsammans

Saint Paulior trivs bäst i sällskap

En annan Gesneriea-släkting är Chiritor som jag tidigare haft en hel del olika sorter av. Idag fick jag höra att släktet inte längre heter Chirita utan namnet är numera Primulina.

Jag passade också på att ställa lite frågor till Bonsaisällskapet. De är ju så otroligt vackra många av bonsaiplantorna och visst skulle jag vilja göra en egen. Jag har en kastanjeplanta som stått i en ganska lite kruka under några år nu och i somras såg jag att dess blad hade krympt i storlek. Jag frågade om det kunde vara en kandidat och det lät lovande. Fick lite tips om beskärning av själva plantan och lite förslag på hur jag kan göra med lätt beskärning av rötterna och hur jag ska plantera om den. Det ska blir spännande att pröva.

Ja, alltid lär man sig något nytt – kul!

Trots alla lockelser klarade mig ganska lindrigt undan och hade bara fyra Streptocarpus, en krukros och ett par marktäckare med mig hem. Tycker jag var riktigt duktig:-)

Shopping av streptocarpus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*