Saker man blir glad av…

Rhododendron i blomI höstas tog jag några sticklingar av rhododendron.
Jag har provat att rota rhododendron tidigare, för många år sedan men hade inte tålamod, eller snarare hade ingen bra plats de kunde stå under en längre tid, för tid tar det med rhododendron.

Något år eller så brukar det ta att få rötter på dem enligt vad jag hört. Sticklingarna kan stå och se helfräscha ut nästan hur länge som helst och kan till och med börja växa. Men det betyder inte att de fått rötter. Så länge sticklingen ser frisk ut är det bara att fortsätta vattna och pyssla om den tills man kan se rötter i botten av krukan.
Innan dess är den inte klar och redo att planteras om. På samma sätt är det med många barrväxter också.

Mina sticklingar har stått på vår dåligt uppvärmda glasveranda i nordvästläge sedan i höstas där jag planterade dem i såjord blandad med perlite.

Först stod de i ett miniväxthus, men för ett par månader sedan fick de flytta ut på en plantbricka då jag akut behövde miniväxthuset till annat.
Ungefär i samma veva såg jag att det var lite tillväxt i en av krukorna så jag tog försiktigt, försiktigt bort krukan för att se i jorden om jag hittade några rötter, men icke!
Det är egentligen ett riktigt ofog att göra så, men jag var så himla nyfiken!

Tillväxt på rhododendronstickling

Efter det har jag hållit fingrarna borta, men idag när jag vattnade såg jag tydligt att det börjat växa nya skott på en av plantorna så då kunde jag inte hålla mig utan jag lyfte på krukan för att se om jag såg antydan till rötter och blev glatt överraskad. Där hade det kommit igång ordentligt och var fullt med rötter som till och med växte ut ur krukans hål i botten.

Rötter på rhododendronstickling

I helgen ska jag skola om den till en aningen större kruka med plantjord och successivt börja vänja den vid utelivet. Eftersom den inte hinner blir särskilt stor innan vintern får den övervintra i kruka utomhus på en skyddad plats i min lilla plantskola där jag samlar diverse krukor och häller rejält med löv över som skydd mot kylan. Nackdelen är att möss ibland hittar dit och bor in sig, men jag tycker fördelen med bra vinterskydd överväger. Enkel, praktiskt och funktionellt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*