Sticklingar och avläggare från Hemtrevnad

krukväxt Hemtrevnad - Soleirolia soleiroliiIdag har jag pysslat om min nya hemtrevnad.

Hemtrevnad, Soleirolia soleirolii är en av våra vanligaste krukväxter.

Jag en en lite udda relation till just hemtrevnad.
Det är en växt jag tycker väldigt mycket om men tyvärr verkar det vara ensidigt. Jag vet inte hur många försök jag gjort med att odla den här hemma och alla slutar de lika illa. Ganska snart dessutom.
I de flesta fall har de nog dött på grund av torka, men jag har också vattnat ihjäl några stycken.

Jag vet inte om det bara är jag som är så väldigt dålig på att förvalta denna, som jag fått för mig lättodlade planta, men kanske är det fler än jag som har svårigheter.
Men nu med min nya jättefina planta ska jag verkligen anstränga mig.

Som vanligt när man köper krukväxter är de uppdrivna under perfekta förhållanden, med anpassat ljus, optimal mängd vatten, luftfuktighet och näring.
Väl hemma ändras ju förutsättningarna för plantan ganska mycket i förhållande till hur den haft det tidigare så det är extra viktigt i början att vara lite extra noga med skötseln så att den vänjer sig vid sin nya plats.
Personligen har jag väldigt svårt för är ‘slit-och-släng-växter’ som köps för att vara fina en kort tid och redan vid inköpet har fått sin tid utmätt.
Egentligen är det få växter som inte kan ha ett mer eller mindre evigt liv och detta gäller i högsta grad hemtrevnaden.
När den börjar se ful ut kan man föryngra den genom att helt enkelt klippa till den lite grann och man kan alltid skapa nya exemplar väldigt enkelt genom sticklingar eller avläggare.

Som en liten försäkring har jag idag tagit lite sticklingar från min stora planta så att det finns efterträdare om den stora plantan trots min omvårdnad inte klarar sig.

Läs mer på Wexthusets hemsida hur du sköter om och förökar hemtrevnad.

Sticklingar av hemtrevnad

 

 

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*