Spara tomatfröer

skordad-tomatI helgen har jag tömt växthuset på tomatplantor. Jodå, visst skulle de kunna stå kvar några veckor till med lite frostvakt, men jag var helt enkelt i städtagen så det var bara att passa på.

Samtidigt passade jag på att ta tillvara lite övermogna tomater att ta fröer från.
Jodå, jag har en uppsjö olika tomatfröer redan men jag har odlat några nya sorter i år som blivit nya favoriter så dem behöver jag självklart spara frö av.

Det är långt ifrån alla tomatsorter som är fröäkta. Det vill säga blir likadana när man sår frön från den egna skörden.
Det enda sättet är att lyckas med det är att sorten är vad som kallas fröäkta och att man är säker på att den bara pollineras av en likadan planta.
Det brukar vara svårt eftersom man ofta har flera olika tomatsorter som står bredvid varandra.
I och med det kan man aldrig vara helt säker på hur tomaterna blir som man sår från egna fröer. Men det är ju ingen orsak att låta bli att prova!

Fröerna behöver vara ordentligt utvecklade när man skördar dem. Därför är det säkrast att vänta till tomaten blir lätt övermogen innan den skördas för att ge frö.

Sparade tomatfröerDet finns lite olika tips om hur man gör för att ta hand om fröerna ur tomaten. Jag har själv provat både att lägga fruktköttet i ett glas vatten och sedan fånga upp dem genom att sila vattnet. Sedan lägger jag fröerna ett på ett hushållspapper där de får torka ett par dygn innan jag lägger dem i en liten fröpåse. På den skriver jag namnet på den planta jag tagit fröerna från och årtal. Fröerna får sedan ligga mörkt och svalt fram tills det är dags att så.

Tomatfrön har oftast väldigt lång hållbarhet så jag samlar alla sorter i ett kuvert som jag sedan väljer ur när våren kommer.

Vi har förmånen att ha en praktikant här som har just en tomatodling så jag passade på att fråga henne hur hon gör för att ta fröer.

Hennes enklaste tips är att stryka av den del av fruktköttet som innehåller fröerna på ett kaffefilter.
Det låter hon sedan ligga och torka på en tidning ett par dygn. Sedan sparar hon helt enkelt filtret svalt och mörkt tills det är dags att så.

Hon hade jättegoda tomater med sig till lunch. De var väl mogna så jag passade på att plocka ut lite fröer som jag nu lagt för att torka på en dubbelvikt hushållspapper :-)
Tomatfröer på tork

Apelsintomaten som är en av mina nya favoriter var fortfarande i god kondition utan tecken på skadegörare så den klippte jag ett par sticklingar av för att övervintra.
Läs mer om övervintring av tomater här.

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*