Solcellsdrivet bevattningssystem – Enkelt, miljövänligt och effektivt

Det solcellsdrivna bevattningssystemet Irrigatia är verkligen genialt.

Solcellspanel till bevattningssystemNär jag träffade på det på mässan i England för ett par år sedan blev jag helsåld och inte blev jag mindre imponerad av de två lite äldre män som utvecklat det.
Med sin entusiasm, tekniska erfarenhet och passion för trädgården har de utvecklat en riktigt bra produkt som både är väldigt praktisk och ett jättebra miljöval.
De är ju precis sådana människor som man vill att nya bra produkter ska vara utvecklade av. Egen praktisk erfarenhet, intresse och ett gediget kunnande.

Regelbunden bevattning är nyckel till att växter i kruka och ettåriga köksväxterna ska må bra.
Växter som får oregelbundet med vatten eller tillåts torka får sämre motståndskraft mot ohyra och skadegörare och utvecklas mycket sämre än de som får regelbunden tillgång till vatten.

automatbevattning i växthusetTill skillnad mot timerstyrda lösningar och när man vattnar själv med slang eller kanna så att växterna får vatten en eller två gånger om dagen tillför Irrigatia vatten var tredje timme men i mindre mängd så att jorden hålls lätt fuktig hela tiden.
Det här gör att allt vatten kan tas tillvara av växten och den behöver aldrig torka.

När man vattnar mer sällan torkar jorden ofta upp vilket innebär att mycket av det vatten som tillförs rinner rakt igenom krukan eller rinner av jorden bort från plantan.
Det går helt enkelt åt mindre mängd vatten med Irrigatia än med konventionella bevattningssystem.
Mätningar har visat på exempel där vattenåtgången har varit upp till 90% mindre vid användning av Irrigatia än vid slangvattning.

Den solcellsdrivna pumpen hämtar vatten från en vattentunna vilket har bland annat följande fördelar:
– Ingen anslutning till vattenledningar behövs. Man slipper då risken att slangar släpper från vattenutkastet och vatten står och sprutar när man inte är hemma.
– Man behöver inte ha direkt närhet till ett vattenutkast.
– Vattenlöslig näring kan blandas i vattnet så att växterna kontinuerligt får tillgång till näring. Då slipper man näringsvattna separat med vattenkanna som annars är fallet vid slangvattning.
– Man sparar vatten. Perfekt att använda med uppsamlat regnvatten.

En 200-liters tunna kan beroende av hur soligt det är räcka upp till tre veckor för en grundmodul med 12 bevattningspunkter

I och med att den är solcellsdriven behöver man heller inte koppla pumpen till någon elanslutning. Det här gör den extra lämplig att använda till exempel på kolonilotter, landställen och andra lite mer avlägsna odlingslotter.
Utan anslutning till vattenledningen eller el kan man tryggt använda systemet även när man är bortrest.

Anläggningen är enkel att installera och när den väl är på plats krävs minimal övervakning.

Solcellsdriven automatbevattning

Produkten är verkligen smart och här är principerna för hur den fungerar:
Solcellsdriven bevattningspumpPumpenheten som är själva hjärtat i systemet innehåller förutom själva pumpmekanismen tre laddningsbara batterier och är beklädd med en liten solcellspanel på utsidan som
laddar batterierna.
Med ett vred kan man finjustera bevattningen, men principen som den är uppbyggd på är jättesmart och kallas översatt till svenska för väderresponsiv eller väderavkännande.
Det innebär att ju soligare det är, desto mer vattnar den. Vilket är väldigt logiskt eftersom växterna behöver mer vatten när det är mycket sol och varm och mindre om det är lite molnigt och därmed inte lika varmt.

Pumpenheten med sin solcellspanel ska sitta så soligt som möjligt och helst i söderläge.

automatbevattning av krukor och amplarEn bonus är att man inte måste ha vattentunnan exakt vid pumpen utan den kan beroende av modell stå hela 20 meter bort.
De små nipplarna placerar man ut efter behov på en matarledning som kan vara upp till 60 meter bort från vattenkällan. Pumpen klarar också att lyfta vatten upp till 5 meter över vattenkällan.

Det finns i dagsläget två modeller med olika kapacitet. C12 och C24. Båda är idealiska för små till mellanstora trädgårdar och odlingar där de kan användas för amplar, krukor, bäddar av olika slag och i växthus.

Den stora modulen har kapacitet för att vattna upp till 10 stora amplar eller 24 stycken 20-literskrukor.
Man kan även bygga ut systemet med droppslang som är smart att använda i odlingsbäddar.

Läs mer på Wexthusets hemsida om Irrigatias olika modeller och utbyggnadsset.

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*