Sniglarna har vaknat!

Jodå, det har blivit mycket varmare nu, även om solen lyst väldigt mycket med sin frånvaro och regnet hoppat in som hjälpreda för att smälta snön. På språng mellan kontor och lager såg jag i ögonvrån ett par snäckor som masade sig runt i rabatten. Vilket vårtecken!

Jag noterade samtidigt att en klunga med fröer som låg ovanpå jorden fått rejält med groddar så nu är växtkraften igång. Än är det lite väl fuktigt både i gräsmatta och rabatter, men så snart det torkar upp är det hög tid att ta tag i det här med ogräsrensning. Börjar man tidigt sparar man mycket tid senare på säsongen. Det är ofta mycket lättare på våren när jorden inte hunnit bli sådär jobbigt torr som så det är snudd på omöjligt att få upp ogräset med rötterna utan att vattna!

Uppe i växthuset sticker det upp flera blomstänglar från hyllorna under borden från övervintrade amaryllisarna från julen 2012. Nu börjar de komma i gång, Visst är det trevligt med blomfägring, men det går inte att komma ifrån att det känns lite ‘off-season’…

De rossticklingar jag tog sent i höstas som stått kvar i vårt frostfria växthus i vinter ser ut att må prima. Om några veckor ska de skolas upp i aningen större krukor så de växer till sig innan det är dags att vänja ut dem.

I söndags hämtade jag våra ‘utställningsmaskar’ från Nordiska Trädgårdar. Där medverkade de som statister i vår fina maskkompost. Väl hemma vad det dags för dem att börja arbeta igen, men innan vi ställde tillbaka dem på plats i köket var det dags för en inspektion.

När Torbjörn lyfte översta lådan som innehåller de färskaste delarna dinglade maskarna genom nätet i botten och man kunde tydligt se hur de lämnade de numera välkomposterade bottenlådan för att ta sig till godsakerna i låda nummer två.

Överfullt i maskkomposten

Det var sjukt många maskar så vi valde faktiskt att låta några av dem få komma till nya hem och resten fick sig en rejäl skopa med nya skal och kaffefilter.

Mums för maskar – skal och kaffesump
Maskar på väg till nya hem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*