Skötselråd för Azalea

Lagom till jul brukar azaleorna börja säljas. Oftast är de då översållade av lovande blomknoppar som kan ge blomning i upp till 8 veckor!
Azaleor är inte helt enkla att odla i våra torra bostäder och för att de ska blomma länge och överleva flera säsonger behöver de pysslas om lite extra. Azalea med polkagrisblommor
Gör man det blir man rikligt belönad och får en växt som kan blomma om under många år framöver.

Välj rätt planta
När man köper en azalea bör man tänka på två saker:

 1. Den ska ha knoppar som är på väg att slå ut. Är knopparna för små kanske de inte orkar slå ut och riskerar ramla av eller torka in. Om de är de för utslagna blommar de snabbt över.
 2. Jorden får inte vara torr!

Ofta när man köper uppväxta krukväxter är de anpassade till en helt annan miljö än den där hemma. azalea-dubbel-laxrosa
Jorden är ofta anpasoptimerad till de automatiska bevattningssystem som används för att driva upp dem och de har fått optimalt tillskott av växtbelysning anpassat för att producera blomning till en viss tidsperiod.
I många fall står de i en relativt liten kruka och det kan snart bli dags att skola upp dem till en större.

Särskilt jobbigt blir det för växter vi köper vintertid eftersom det då dels är väldigt mörkt och inomhusluften oftast är ännu torrare än normalt. Den omställning som växten då utsätts för gör det inte enkelt för den, vilket innebär att vi får anstränga oss lite extra.

Vid hemkomsten
Finns det möjlighet att vänja in plantan genom att placera den ljust och aningen svalt (några grader under rumstemperatur) är det ett plus. Om den står lite svalt håller blommorna oftast längre.

Azalean är väldigt känslig för uttorkning så nummer ett är att ställa den så att den får bra luftfuktighet och risken för uttorkning minimeras.

Vattning
Direkt vid hemkomsten bör man se till att den är ordentligt genomvattnad. vattna azalea
Enklast gör man det genom  att sänka krukan i en skål med ljummet vatten. Håll den där någon minut så att jorden kan suga åt sig fukten ordentligt.
Är jorden mycket torr hör man hur det bubblar när luft trängs ut och då kan man vänta till dess att bubblandet avtar.

Efter en sådan genomvattning kan man regelbundet vattna 1-1,5 deciliter per dag.
Även om de inte mår bra av att torka ut ska de absolut inte stå i vatten någon längre tid.  Om jorden är för blöt kommer inte syret åt rötterna och då kan den istället ruttna.
Plantor som står i lerkruka avdunstar vatten betydligt fortare än de som är planterade i plastkruka så man får helt enkelt känna efter vad som blir lagom.

TIPS!
Ställ krukan i en lite större ytterkruka där man får plats med ett några centimeter tjockt lager av lecakulor , singel eller motsvarande. Placera krukan ovanpå och se till att det alltid finns vatten i botten av krukan. På detta sätt höjs luftfuktigheten kring plantan och den mår genast mycket bättre.

Om den tappar blad och knoppar…
Bli inte orolig om några knoppar och blad börjar falla.
Det är helt naturligt med tanke på att den flyttats mellan helt olika odlingsmiljöer. Först från lyxen hos odlaren, sedan till mörkret i butiken och sedan hem till den torra luften hos dig.
Se bara till att följa råden om vattning och höjd luftfuktighet så kommer den att anpassa sig till sin nya plats.
En azalea med utslagna blommor kan stå mörkare än en med knopp, men helst bör den stå så ljust som möjligt.
Tyvärr innebär det i många fall att de utsätts för värmen och den torra luften ovanför element vilket istället är en nackdel, men kan man hålla den lagom fuktig och den får höjd luftfuktighet genom vatten i ytterkrukan är det nog ett fönster den bästa placeringen.

Klipp bort eventuella vissna grenar och knoppar så återhämtar den sig förhoppningsvis ganska snart.

Blad och blommor kan också börja falla om plantan fått för mycket vatten, så innan du vattnar mer – kontrollera att det inte är övervattning som orsakar problemet!

Näring
Azalean behöver ingen näring så länge den blommar. Däremot mår den bra av ett näringstillskott under tillväxtperioden, mars – september. Använd en kvalitetsnäring för surjordsväxter och vattna enligt angiven dosering en gång i veckan.

Plantera om
Azalean är en så kallad surjordsväxt och ska helst planterad i speciell jord för sådana växter. Rhododendronjord rekommenderas. Skola om till en större kruka när rötterna fyller den gamla.

På sommaren
Azalean mår bra om den får stå utomhus under sommaren.  Då sätter den nya knoppar och lagrar upp energi för att sedan blomma under vinterhalvåret.
Bäst trivs den i halvskugga. Se bara till att den inte torkar ur.
När kylan kommer tas den in. Kan den då stå svalt (under 10 grader) under en period innan jul gynnas knoppsättningen ytterligare.

Mer om Azalea

Azalea, eller rumsazalea (till skillnad mot trädgårdsazalean) som den ibland kallas har det vetenskapliga namnet Rhododendron simsii och tillhör familjen ljungväxter, Ericaceae.

Rumsazalena är en flerårig, vedartad buske som  växer vilt på bergsluttningar  i södra och centrala Kina, Taiwan, Burma och Thailand där luftfuktigheten är hög och dagliga regn sköljer över växten.

I början av 1800-talet började azalean användas som krukväxt och förädlingsarbetet har genom åren fått fram sorter med stora, hållbara blommor i en mängd olika färger på såväl dubbla som enkla blommor.

TIPS! Azalea som bonsai

Azalean blir jättefin även som bonsai och kan stammas upp eller formas på växtstöd och bågar.

Azalea som bonsai

Azalea som bonsai

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Comments

 1. Fredrik Andersson says

  Hej
  mår Azalean bra med en vattendusch någon gång per vecka eller ska man aldrig vattna ovanifrån?
  MVH Fredrik

  • Lena says

   Hej Fredrik,
   Den gillar verkligen en vattendusch så det kan du gen den. Var bara lite försiktig med att duscha blommorna som kan bli lite fula om de får vattenstänk på sig./Lena

 2. Torbjörn Algotsson says

  Har läst nästan allt som skrivs om azalea på webben och lärt mig en hel del.
  Jag vill dock berätta något som hände (händer) mig. Jag köpte en azalea på ”Willys” (billigt) i dec. 2014.
  Den blommade fram till feb. I början på juli började den blomma igen och fortsatte till början av okt.
  Nu är vi i november och den blommar igen för fullt. Min fråga är; är det normalt för en ”lågprisazalea” att blomma 3 ggr. på en säsong? Jag har skött den med vattning och duschning, men ändå? Jag har heller ingen ytterkruka med lekakulor, men istället ett ganska tjockt lager lekakulot i botten på krukan. Det vore kul om man fick höra av någon med liknande erfarenhet.
  MVH. Torbjörn

  • Lena says

   Jättekul att höra Torbjörn,
   Kvaliteten på växterna man köper varierar definitivt och du verkar ha dragit en riktig vinstlott. Det i kombination med att du måste ha en bra miljö för din azalea har gjort jobbet.
   ALlra viktigast är ju detta med luftfuktigheten och att de inte får torka. Din kombo med mycket leca i botten verkar ju fungera perfekt

   Hoppas du har fortsatt satt långvarig glädje av din azalea!

   Mvh Lena

Trackbacks

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*