Skapa fuktigt mikroklimat runt växterna

Många av de växter vi gärna ställer på fönsterbrädan är känsliga för den torra luft vi har inomhus.
Nästan alla växter vill ha högre luftfuktighet än vad vi normalt har i våra bostadsrum och blir det för torrt finns det risk att plantan tappar knoppar och i värsta fall drabbas av spinn eller annan ohyra.

På fönsterbrädan där det bästa ljuset finns är det oftast extra varmt och torrt på grund av värmeelement som är placerade under fönstren.

Vattenflaskor som höjer luftfuktigheten

Men det är enkelt att ge plantan de allra bästa förutsättningarna ändå och det gör man genom att skapa ett fuktigt mikroklimat åt växterna.
Det kan man göra på flera sätt och redan mycket små mängder fukt i växternas närhet påverkar miljön för dem positivt.
Vackra flaskor ökar luftfuktigheten
Ett väldigt enkelt sätt att direkt öka luftfuktigheten är att hälla vatten i olika kärl och placera i växternas direkta närhet.
Man kan till exempel ställa fina skåla och vackra flaskor fyllda med vatten bredvid plantan.

Grus med ett vattenlager i ytterkrukanEtt annat sätt som är väldigt effektivt är att ställa plantan i en ytterkruka med botten fylld med cirka 2 centimeter lecakulor eller grus som planteringskrukan sedan får stå på. Därefter
fyller man på vatten upp till drygt en centimeter så att det alltid kan cirkulera fuktig luft runt plantan utan att rötterna blir blöta.

Har man ingen ytterkruka kan man åstadkomma samma effekt genom att lägga ett lager lecakulor, fina stenar eller grus på ett fat med vatten som man ställer krukan på. Det viktiga är att inte jorden kommer i direktkontakt med vattnet så att jorden i krukan blir allt för blöt.

En liten vattendusch då och då är väldigt bra för att höja luftfuktigheten, men det är inte alltid lätt att spraya vatten där växten står utan att omgivningen också får sig en blöta. En flytt till duschen någon gång då och då där den kan få ett lätt ‘sommarregn’ uppskattas av nästan alla växter.

OBS! Byt vatten emellanåt så det inte står och blir dåligt både i botten av krukor och i vattenbehållare.

Boktips om krukväxter:

Maj-Lis Pettersson skriver hur du förebygger och bekämpar ohyra på dina krukväxter.
En riktigt bra bok om du vill veta mer om detta.
Skydda dina krukväxter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*