Självsådda penséer och bra arbetsmiljö

Det är fantastiskt vackert ute idag, men här sitter jag inne och tråkar mig med jobb.
Nja, det är inte jättesynd om mig för jobbet är roligt och utsikten från mitt skrivbord är rätt ok….

Snön är samtidigt en väldigt bra ‘cover’ för att jag ska kunna fortsätta jobba och inte ha allt för dåligt samvete för det jag inte hinner med i trädgården just nu.

Trädgårdsutsikt från kontoret

Innan snön kom igen såg jag att det kommit upp en massa självsådda penséplantor i och kring urnorna som jag planterade dem i förra våren.

Krukplantering med penséer

Självsådda penseplantor

Med det vill jag både tipsa om att man gott kan gå och spana där penséerna stod förra året och kanske hitta lite plantor att använda för årets planteringar och samtidigt tipsa om att det går jättebra att så penséer på friland eller i ett kallväxthus på hösten som sedan blir klara lagom för vårens planteringar.

När du ska flytta dina små frösådder bör du välja en varm dag så att det är lätt att lyfta de små plantorna ur jorden utan att rötterna skadas. Använd en prickelpinne, en kraftig gaffel eller en nätt planteringsspade för att lyfta plantan. Sätt den sedan i kvalitetsjord direkt på planteringsstället och vattna försiktigt. Tryck inte till jorden allt för hårt utan bara tillräckligt så att plantan sitter på plats.

Visst, man kan köpa jättebilliga plantor överallt så här års, men förutom känslan av att ha drivit upp dem själv är dina egna plantor redan avhärdade och trivs hos dig. Det finns också numera otroligt många olika sorter att välja för din frösådd.
Wexthusets hemsida finns det till exempel ett bra urval.

Pensé Frizzle Sizzle

Pensé Frizzle Sizzle

De finaste penséplanteringarna jag sett var i England där de gjorde dessa underbara, vårblommande hanging baskets.

ampelplantering-med-penseer
krukplantering med penseer

 

Penséer är också jättefina att odla för användning till höstens planteringar som annars kan bli lite färgfattiga. Eftersom de klarar lite frost kan de med lite tur stå jättelänge i en höstplantering.

Nä, nog med jobb för ett tag. Nu bär det ut i det härliga vädret på en riktigt lång och skön promenad med hundarna.

Wexthuset trädgårdsbutik

Comments

 1. says

  Jamen det är klart att jag gärna skulle vilja ha din utsikt till arbetsplats, Lena! :) Bra tips om penséerna! Jag brukar kruka upp dem och invänta blomning innan jag återplanterar, annars kan man få så ‘spännande’ kombinationer, då de är lätt promiskuösa! :) Håller helt med om prickelpinnar! Men en sak som saknas i Sverige tycker jag är widgetar (widgets), som man skopar upp nysådder med – det skulle ju du kunna ta hem? Mailar dig gärna bild om du är intresserad? Ha en skön helg! :) Mia

  • Lena says

   Hej Mia,
   Ja, det är bra tänkt angående färgerna om man vill kunna välja kombinationer.
   Ska kolla detta med widgets, låter ju som något vi borde ha. Tack för tipset och glad påsk!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*