Se upp för helgrönt!

Ibland händer det att helgröna blad dyker upp hos en växt som i övrigt har flerfärgade, brokiga eller så kallat variegerade blad. Det kan hända både hos våra krukväxter, rabattväxter, träd och buskar.

Helgröna blad hos pelargonen Freak of Nature

Helgröna blad håller på att ta över hos pelargonen Freak of Nature

Den gröna färgen är den naturliga, ursprungliga färgen hos nästan alla växter. De brokbladiga sorterna är alla avarter eller mutationer som uppstått hos en planta. Denna avvikande utväxt har sedan tagits tillvara och odlats vidare som en ny sort.

Det är inte helt ovanligt att den ursprungliga, gröna formen återkommer hos den brokbladiga varianten. Visst kan det se lite roligt ut med en grön del mitt i det brokbladiga, men man bör vara återhållsam med att låta den helgröna delen vara kvar eftersom det helgröna annars lätt kan ’ta över’ hela plantan vilken kanske inte är riktigt meningen.
Den gröna utväxten har nästan alltid ett kraftigare växtsätt än den brokbladiga varianten eftersom de helgröna bladen har mer klorofyll.

Så snart man ser ett helgrönt blad hos en annars brokbladig växt bör man hålla ögonen öppna. Det kan vara en tillfällighet och det kanske bara blir ett eller ett par helgröna blad som man bara kan nypa bort, men ser man att en hel gren får gröna blad bör man avlägsna den.

En rolig bonus är att man kan sätta den helgröna delen i såjord och få en ny planta med helgröna blad.

gront-blad-pa-brokbladig-murgrona                       stickling med gröna blad från murgröna
OBS! Det är inte ovanligt att nya blad som växer ut på vintern blir gröna trots att det inte handlar om en återgång till ursprungssorten. Det beror på ljusbrist. Det är bara att vänta in ljusare tider och kolla att de blad som växer ut då ser ut som de ska.

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*