Säsongens sista jordgubbar

Nyplockade jordgubbarI helgen plockade jag de sista jordgubbarna. Med den värme och torka som varit ett tag började de se lite väl  tråkiga ut så jag tänkte det var lika bra att plocka dem alla innan de blev helt intorkade.

Jag fick ihop hela fyra liter vilket var mycket mer än jag trodde så det blev både saft och sylt av dem.

Samtidigt som jag rensade dem sorterade jag dem i två olika skålar där de som var oskadade och fina hamnade i skålen som skulle bli sylt och de med lite skador och de som såg lite lätt torkskadade ut hamnade i skålen med bär som skulle bli saft.

sylt på säsongens sista jordgubbar

Jag gjorde det lite enkelt för mig och använde syltsocker till sylten. Men varför inte? Det gick jättesnabbt och resultatet blev mums! En liten burk har redan gått åt till frukostflingorna och som ersättare till marmelad på rostbrödet.

Recept på jordgubbssylten finns här.

Det är ett tag sedan jag kokade saft, men jag hittade ett gammalt recept jag tidigare använt både för hallonsaft och vinbär.

Saften blev jättegod. Tyvärr går den åt snabbt nu i värmen.

Receptet på jordgubbssaften finns här.

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*