Såpa mot ohyra

Hur gärna vi än skulle vilja vara utan ohyra på våra växter dyker det då och då upp angrepp av löss, vita flygare (mjöllöss), eller något annat illvilligt kryp.
Snabb upptäckt och snabbt motangrepp är det bästa sättet att stoppa fortsatt spridning.

Sprayflaska med såpa mot ohyra

En bra vana är att då och då ta en mer noggrann titt på växterna för att försäkra sig om att inga angrepp är i antågande.
Har man många plantor i ett växthus är klisterskivor ett oumbärligt hjälpmedel för snabb upptäckt.

Ser man minsta tecken på ohyra är det ett bra tips att alltid ha en sprayflaska med färdig såplösning till hands. Då slipper man leta bland flaskor och burkar och kan direkt slå tillbaka och stoppa angreppet.

Se till så att att såpan kommer åt i alla skrymslen. Spraya extra noga på bladveck, toppar och på bladens undersidor.

Recept såplösning:

1 dl såpa
9 dl vatten
1 msk t-sprit

Undvik att spraya växter som står i starkt solljus eftersom det kan bli brännmärken på bladen om solen skiner genom vattendroppar som ligger kvar på bladen.

Om växterna står lite svalt bör man inte spraya för sent för att undvika att fukt blir kvar på plantan under natten.

Spraya ytterligare 2-3 gånger med en till två veckors mellanrum.

 

Det finns även speciellt utvecklad växtsåpa som används i kommersiell odling. Denna såpa är baserad på naturliga ingredienser och innehåller även en olja som gör att såpan fäster bra på bladen

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Comments

 1. Joa says

  Hej. Jag letar efter den kommersiella varianten av såpalösningen. Jag har stora problem som började på mina chiliplantor och det gjorde inte så mycket eftersom jag har flera…men de spred sig till mina stora citronträd och de slänger jag inte i första taget eftersom de är flera år gamla… Har du nån länk till nån som säljer den kommersiella såpalösningen så skulle jag bli oerhört tacksam.

 2. Richard says

  Hej har sprayat mina mynta plantor, tips på hur en får bort det så att de går att använda igen? Räcker det att duscha av me vatten bara?? //Richard

  • Lena says

   Hej Richard, beklagar att jag missat svara dig. Är det växtsåpa försvinner det inom ca 24 timmar. Duscha med lite vatten är helt ok. /Lena

Trackbacks

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*