Sann lyx!

Att hämta middagen i trädgården måste vara något av det mest lyxiga man kan göra – och något av det nyttigaste!
Det är ju långt ifrån alla förunnat att kunna göra det, men känslan av att klippa sin egenodlade basilika eller kanske plocka några blad sallad på balkongen är inte dum den heller.

I torsdags tog jag min korg och gick ut för att hämta ingredenser till squashbiffar. Busenkelt att tillaga och väldigt gott.
Här kommer receptet till 3-4 pers:

– Squash motsvarande ca två dm ‘falukorvstjocka’ bitar
– Två medelstora morötter
– En mellanstor lök
– 3/4 dl ströbröd
– 2 msk potatismjöl
– 1 ägg
– Salt, svartpeppar och timjan.

Riv squash, morötter och lök på rivjärnets grova sida. Blanda ordentligt och häll över ströbröd, potatismjöl, äggen och slutligen kryddorna.
Forma biffar i handen och kläm samtidigt ut den överflödiga vätskan (vilken blir en del eftersom squashen vätskar ordentligt när den blivit riven.)
Stek på medelhög värme i olivolja eller smör 3-4 minuter på var sida.
Servera med färskpotatis och creme fraiche med eller utan tillsatt kryddning.
Smaklig måltid!

Nu så här i skördetid är det perfekt att passa på att torka kryddor, blommor och svamp. Vi har fått in jättemånga fina kvalitetsredskap från vår nya engelska leverantör, däribland den praktiska torkställningen. Måste också passa på att tipsa om att det går jättebra att torka äppelskivor också som man sedan kan använda i matlagningen eller baket.

Sommaren fortsätter och dagens prognos utlovar riktiga sommartemperaturer. Projekten i trädgården fortsätter i ett rasande tempo och i veckan har ett stort projekt avslutats och ett nytt påbörjats.
Torbjörn har byggt en fin skärm vid plantskolan som vi laserade i svart. Förutom att ge skugga åt plantskolans växter blir den en fin fond till en ny rabatt som bara ska innehålla växter med vita blommor. I går började vi plantera den och det var kul att välja ut växter till den bland ‘barnkammarens’ plantor. Vi flyttade också dit en vitblommande ros från framsidans rabatt eftersom den där inte kunde hävda sig bland alla storvuxna perenner.

Ly, vår trädgårdsmästarpraktikant, har i veckan tagit första spadtagen på örtagården som funnits i planerna i snart två år. Hon fick uppdraget att skissa på alternativa former och hennes idé att inkludera syrenbersån och därmed ge örtagården en solfjädersform köpte jag direkt. Nu har hon grävt upp en remsa där den kommande häcken ska vara och i går fick vi portalen som blir huvudingång på plats. Förhoppningsvis hinner vi få staket och häck klart nästa vecka och kan sedan börja bygga ut gångar och kvarter som ska planteras – spännande tycker jag!

Nästa projekt som väntar om hörnet är en liten bäck som ska löpa genom 2/3 av trädgården. För att få lite inspiration och kunskap om bäckbyggande gjorde vi i veckan ett studiebesök till Garden Aquatica som har en jättefin inspirationsträdgård när det gäller dammar och bäckar.
Där httade jag två små fiskar som fick följa med hem och numera bor i ena änden av stora dammen.
Slutligen vill jag passa på att visa en bild jag tog i början av veckan då jag var ute och åkte. Himla charmigt med så orädda vilda djur, men ack så trafikfarligt! Han bara stod där i vägkanten och mumsade på träden.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*