Salladsodling med underbevattning i köksfönstret

Krukros i ytterkrukaIdag när jag letade en lämplig ytterkruka att ställa min nyinköpta krukros i hittade jag en kruka som passar jättebra med som tyvärr har hål i botten.
Eftersom jag ville ge den lite extra luftfuktighet med ett lager grus med vatten i botten pluggade jag igen hålet med en vanlig vinkork.
(läs tips om luftfuktighet för krukväxter här)
Hålet var mindre än korken så jag fick tälja till den lite med en kniv. Sedan pressade jag in den i hålet och hällde vatten i krukan så att korken skulle svälla och fylla hålet ordentligt.
Det dröjde någon timme sedan var krukan vattentät och jag kunde fylla på grus och vatten och slutligen ställa ner krukan med rosen.
För säkerhets skull ställde jag krukan på ett fat utifall lite vatten sipprar ut, och så blev det ju ganska snyggt med ett nött silverfat till det grova krukan…

Kork tätning i blomkruka

Vinkork i botten för att stoppa vattnet

Idag har jag också flyttat mina salladsodlingar från hyllorna med växtlampor under trappen till köksfönstret. Det gjorde jag av flera anledningar. Dels börjar plantorna blir rätt stora och det är snarast en fördel om de får lite svalare och dels behöver jag platsen till nya frösådder.

Dagslängden och ljusmängden som ett fönster erbjuder är ännu inte tillräcklig om man vill driva upp nya fröplantor, men de etablerade salladsplantorna tror jag till och med kan må bättre i fönstret i och med att det är rätt mycket svalare där.

Eftersom jag är glömsk i största allmänhet och väldigt bekväm av mig passade jag på att investera i en bevattningsbricka med tank i ett format som passar till fönsterbrädan. Den blev helt perfekt och båda salladslådorna fick precis plats på den.

Salladsodling på fönsterbrädan Bevattningsbricka för fönsterbrädan

När jag gick till lagret för att hämta underbevattningsbrickan passerade jag en av mina forsythior. Jag gjorde en mental notering om att den ska klippas ner ordentligt när den blommat över eftersom den är väldigt spretig. Samtidigt slog det mig att det inte skulle vara dumt med lite vårfägrig inomhus så sekatören åkte fram och jag fick med mig några grenar in. Hoppas nu att de är tillräckligt mogna för att orka slå ut inomhus.

Forsythiagrenar i vas

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*