Såg drottningen idag

Drottningen syns  mitten med blå fläck på ryggen
Nä, inte Silvia, utan min ena bidrottning…
Äntligen fick jag syn på henne. Jag har kunnat konstatera att hon ska vara någonstans där inne eftersom jag har sett spåren efter henne i form av ägg och larver, men inte hittat henne när jag letat tidigare, men idag hittade jag henne.
Idag var det återigen dags att skära ut en bit vaxkaka med drönarlarver i för att minska mängden varoakvalster i kuporna. Dessa kvalster är en bidragande orsak till att många bisamhällen försvagas och t.o.m dör så för att minimera mängden kvalster skär man under en period med 7-10 dagars mellanrum bort celler med drönarlarver där kvalstren trivs allra bäst.
Det är nu andra sommaren med bin och jag kan konstatera att det tar ett tag att komma in i hanteringen ordentligt och ett exemel på det är att jag ofta glömmer kolla efter drottningen när jag ska skära ut vaxet. Nu var det ren tur att jag såg henne och i värsta fall kunde hon ha trillat ur kupan. Eftersom hon är vingklippt kunde det sluta riktigt illa i så fall, men nu såg jag henne och såg till att hon var kvar i kupan när jag var klar.
I trädgården fortsätter arbetet med nya projekt. Idag blev första etappen av renoveringen av den gamla syrenbersån klar. Ly, vår praktikant från Skillebyholm tog sig an den förväxta, vanskötta bersån och började med att gallra ordentligt för att släppa in lite ljus och låta den gamla veden skjuta nya skott. Detta arbete måste sedan följas upp under kommande år för att så småning om helt föryngra hela bersån.
Sedan rensade hon ut en fin rundel mitt i där vi lade täckduk som sedan täcktes över med singel så nu har vi en ny mysig, hemlig liten plats där våra kunder kan njuta sitt kaffe.
Förra veckan kom de sista bitarna på plats i rosengången då vi målade de  nyuppsatta spaljeerna med järnvitriol. Det blev fantastiskt lyckat tycker jag. Nu finns det bra stöd för alla klematis, rosor och våra nyplanterade blåregn som ska klänga där – I like!
Även gången mellan parkeringen och butiken fick sig en omgång i veckan då vi ökade ut planteringarna längs grusgången med en ros, fyra pioner och en samling perenner. Det ser som alltid lite ynkligt ut innan de etablerat sig ordentligt, men snart så, prunkar det även där. På var sida om gången syns guldhumlen jag satte för bara några veckor sedan. Jösses, vilken växtkraft!
Senaste veckan har vi fått in flera nya produkter, senast i raden är vattenbehållare i olika storlekar som fungerar bra till många ändamål. Den kan stå på en bänk eller hängas på en vägg. Perfekt att ha vatten i för tvättstället. Jag har själv en i växthuset som jag har flytande näring i som gör det jätteenkelt att dosera i vattenkannan genom att hälla från kranen istället för att hälla från en stor dunk.
Ett annat tips är att använda den till fest att servera dryck ur. Fler förslag?

Vi har nu fått hem en stort urval klematis från Estland. Alla med fantastiska blommor och frodig växt. Vårt urval av nävor i plantshopen ökar varje vecka och om jag inte minns fel kan vi i dagsläget erbjuda minst 15 olika sorter.
Lola har varit kreativ och målat ventilen på jordkällaren. Blev den inte fin? Lyser upp ett annars ganska mörkt hörn i trädgården.
Slutligen vill jag gärna dela med mig av lille pigge som vi numera träffar på nästan dagligen. Nu i kväll kilade han nästan framför fötterna på mig när jag vek om hörnet uppe vid garaget. Himla söt är han! (eller hon?)


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*