Spara petunian över vintern

Letade lite bilder i mitt arkiv och hittade då dessa som visar hur jag sticklade hängpetunia förra året. Det var faktiskt så sent som 10:e oktober, men det är ju lite olika år från år hur länge de klarar sig och var i landet man bor.
Min granne hade jättefina amplar med dubbla petunior i olika lila och blå nyanser med vitt i och ville ha hjälp med övervintringen.

Hängpetunia som ska övervintras
Enklast är att klippa ner den och övervintra svalt och ljust, men det går också att sätta sticklingar som rotar sig och övervintras på samma sätt.

Vi klippte helt enkelt ner den till en knapp decimeter för att spara plantan i sin kruka över vintern.
De avklippta rankorna var i så fint skick så det var ingen konst att hitta fina grenar att ta sticklingar av.

klippta sticklingar av petunia

Jag klippte helt enkelt rankorna i mindre bitar och sparade delar som var drygt 10 centimeter långa. Sedan skalade jag av alla blad förutom de 2-3 översta.

Sedan satte jag dem i lätt fuktad (inte sur) såjord med lite perlite inblandat med 3-4 sticklingar i var kruka. Krukorna ställde jag sedan i ett miniväxthus med plastlock för att de skulle få högre luftfuktighet och lite varmare.

Petuniasticklingar i kruka

De fick stå kvar i mitt frostfria växthus där de fick ta del av det dagsljus som bjöds. Alternativet kan vara att ställa dem i ditt ljusaste fönster inomhus eller i ett inglasat uterum om det inte är för sent på säsongen. Är det i slutet av oktober eller senare behöver de tillskott av växtbelysning för att orka bilda rötter och sedan övervintra.

Var noga med att inte hålla allt för hög fuktighet i jorden om de står riktigt svalt. Risken är då överhängande att de drabbas av gråmögel.

OBS! Det är viktigt att man väljer växtdelar som är helt fria från skador, ohyra eller antydan av mögel för att det ska lyckas med sticklingarna.

Så här fina såg de sedan ut i mitten av mars. Då skolade jag upp dem i varsin kruka. Då växte de till sig snabbt och kunde sedan planteras ut i ampel så snart risken för frost var över.

Rotade petiuniasticklingar

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*