Rikblommande pelargoner och nyheter i butiken

P. x ‘Mrs Stapleton’

Åter en underbar dag. Solen har lyst hela dagen från en molnfri himmel. Gick upp tidigt i morse och kunde njuta  av de första solstrålarna som speglade sig i Mälaren här nedanför.
I växthuset har de vita flygarna lugnat sig efter ett par raider med Insektssåpan InsektEffekt. De passar på nu när värmen kommer och växterna är mindre motståndskraftiga efter en lång vinter.
Även de gröna små lössen är på frammarsch, men de stryker med de också av en dos såpa. Eftersom det är viktigt att vara snabb med motmedel så de inte hinner föröka sig så mycket är det en bra idé att så här års ha en sprayflaska laddad med såpan så att man direkt kan spraya på en omgång när man upptäcker att de är på gång.

På Wexthuset säljer vi även predatorer mot olika slags skadegörare, men så här i början av säsongen är angreppen ofta begränsade och då räcker det med såpan. Framåt sommaren brukar jag ibland skaffa encarsia som parasitstekeln mot mjöllöss heter när angreppen på tomatplantorna blir lite för kraftiga.

Som synes på bilden här ovan har P. x ‘Mrs Stapleton’ i år bestämt sig för ett hängade växtsätt, och inte gör det mig något. Det var länge sedan hon blommande så mycket och fler blommor är på gång.

Vem är detta?

Förra året fick jag en orotad stickling av en bekant som ville ha hjälp med att identifiera sorten. Den lär vara rätt gammal och finns dokumenterad sedan 40-talet. den skräpar inte, har rätt stora blad med mörkare grönt från mitten och utåt. Tät och relativt storvuxen. Jag är tacksam för alla förslag till vad det kan vara för sort.

En annan pelargon som avviker från sitt vanliga växtsätt är P. iocastum. Den står invid stammen på en växt i en större kruka och där trivs den med besked. Den fullkomligt väller ut ur sin kruka och hänger ut över kanterna. Den har blommat ihärdigt sedan i höstas.
P. iocastum
Nytt i butiken
Nu har vi packat upp och fotat produkterna som kom i veckan. De är såååå fina! Här är bilder på några av dem. Vill du se resten kan du klicka på den här länken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*