Rengöring av blomkrukor

Självklart skall man återanvända sina krukor och fat, men tvätta dem först för att undvika spridning av olika slags skadegörare.
Ohyra, svampar, bakterier och virus kan annars spridas om man slarvar med rengöringen.

Även mindre så- och plantkrukor av lägre kvalitet kan oftast användas igen om man är lite försiktig, men är de trasiga kan de gott slängas. Plastkrukor sorteras som hårdplast på återvinningsstationen.

Ett bra råd är att tvätt krukorna vartefter de förbrukas. Då har man alltid rena krukor till hands, och de ligger inte och skräpar och sprider eventuella skadegörare vidare i sin omgivning.

Tvätta blomkrukor noga

Gör så här:
Slå ur så mycket jordrester som möjligt från krukan och lägg den i vatten med såpa eller annat rengöringsmedel. Dubbla gärna rekommenderad dosering.
Vet man att det kan förekomma svårtutrotad ohyra bland krukorna, som t.ex. rotlöss kan man komplettera med en skvätt klorin i diskvattnet.
Man kan också förbehandla krukan genom att stoppa den i en plastpåse och lägga i frysen några timmar innan den diskas. Lerkrukor måste vara helt torra innan de läggs in i frysen och måste återfå rumstemperatur innan de läggs i diskvattnet för att minimera risken för sprickor.
En annan metod är att köra dem i microvågsugnen ett par minuter. (Glöm bara inte att ställa in en liten skål med vatten så ugnen inte går torr för då kan den skadas.)

Låt ligga i blöt minst ett par timmar innan de diskas av med diskborste.
Ställ luftigt på väl rengjort underlag och låt dem torka helt innan de återanvänds eller staplas för förvaring.

Vill man vara extra säker kan man doppa krukan i sprit eller annan desinficerande lösning innan den ställs att torka.

Rengör diskho och diskborste noga efteråt.

Det går självklart även bra att köra krukor och fat i diskmaskinen, men lägg dem i blöt ett tag innan för att slippa jord i maskinen.

Många är rädda om patinan på sina lerkrukor, men även om lite av den försvinner vid tvätt kommer den snabbt igen. Hellre det än sjuka plantor!

Trackbacks

  1. […] Viktigt! Använder du begagnade krukor är det mycket viktigt att dessa rengjorts väl. Microorganismer som kan ge upphov till sjukdomar eller på andra sätt försvaga plantan kan ligga länge och lura i gamla jordrester. Blötlägg krukorna i varmt vatten med 10% såpa och diska sedan av dem väl innan användandet. Mer tips om detta finns här. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*