Jättegod rabarbermarmelad

Supergott till frukostbrödet och ostar. Perfekt till muffins, scones, syltkakor och mycket mer.

rabarbermarmela-i-burkar

Denna sats ger ca 750 gram marmelad. Det går bra att dubbla receptet.

Ingredienser:
– 1 kg skalade rabarber
– 12 dl strösocker
– 1 citron

Gör så här:
– Skär rabarbern i små bitar.
– pressa citronen
– rör ner sockret och citronsaften

Rör om till allt är väl blandat och sockret lösts upp.
Låt stå i rumstemperatur ett dygn. Täck med duk eller plastfolie.

Häll över blandningen i en stor kastrull.
Blanda i kryddning om så önskas och rör om ordentligt.
Låt koka upp och koka sedan långsamt under omrörning.
Skumma av då och då.
Marmeladen år klar när den uppnår ca. 105 grader. Har man inte någon termometer så kan man se att rabarbern börjar se glasaktig ut. Prova då att hälla en klick på en tallrik och kolla att den ‘klumpar’ sig når den svalnat lite.

Häll upp på steriliserade burkar som man skruvar locken hårt på och sedan ståller upp-och-ner tills de svalnat.

Förvaras i kylen. Hållbarheten är några månader.

TIPS!
Krydda med lavendel, citronverbena, timjan, mynta, ingefära, vanilj, eller någon annan favoritkrydda som kan passa. Det är bara att prova och smaka vad som blir gott!

Sylt och marmelad Sylta, safta och lägg in Supertanten

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*