Recept på nässelvatten

Nässlor klara för skördNässelvatten tillhör en av de bästa gödselmedel du kan ge dina växter, och inte brukar det vara brist på råvaran heller.

Nässlor innehåller många viktiga mineraler och spårämnen som verkar allmänt stärkande och ger ett bra näringstillskott till nästan alla växter du odlar.

Späda nässlor och plantor där stjälkarna ännu inte förvedats är bäst, men är de för kraftiga i stjälken kan man dra av bladen ner i hinken.

Blötlagda nässlor till gödning

Blötlagda nässlor

 • Plocka en rejäl bunt nässlor och stuva ner i en hink eller tunna. Undvik nässlor där stjälken börjat bli för hård. Mjukare och saftigare växtdelar är bättre att använda.
 • Fyll på med vatten så att det täcker nässlorna.
 • Lägg på ett lock och låt stå några dagar. Rör om då och då för att det skall blanda sig ordentligt.
Nässelgödning - klar att användas

Nässelgödning – klar att användas

Efter ungefär 3 dagar kan man börja använda vattnet.
Då kan man välja att sila bort växtdelarna eller låta dem ligga kvar och bygga vidare på genom att fylla på med nytt vatten vartefter. Gör man det kan samma omgång användas i några veckors tid innan nässelresterna behöver bytas ut.
Häll resterna på komposten eller varför inte lägga dem som täckmaterial i köksträdgården – där gör de dubbel nytta!

Dosering:
Gödsla dina växter med nässelvatten en gång i veckan.
Blanda näringen 1 del nässelvatten till 9 delar vatten, eller späd nässelvattnet tills färgen påminner om te.

TIPS! Man kan stuva in nässlorna i en nätpåse av den typ gul lök förpackas i. Knyt om öppningen och häng den som en tepåse i hinken. Enkelt att sila bort. I stället för att röra doppar man då nätpåsen upp och ner i vattnet.

För att skynda på nedbrytningen av nässlorna kan man finfördela dem innan de blötläggs.
Vill man alltid ha tillgång till nässelvatten kan man plocka och torka nässlor som man sedan använder på samma sätt som färska.

Äkta vallört - bra att blanda gödning med

Äkta vallört

Vallört

Nässelnäring är fantastiskt bra som näring men den växt som anses allra bäst att göra gödningsvatten av är äkta vallört Symphytum officinale.
Även uppländsk vallört S. x uplandicum kan användas.

Uppländsk vallört - bra att blanda som gödning

Uppländsk vallört

Vallörten är mycket kraftigväxande och blir nästan som ett ogräs i trädgården om den inte begränsas.
Samtidigt är den ganska fin med blå till violett blomning och ger frodig grönska redan tidigt på säsongen så har man ett litet hörn över kanske den kan få bo där…

Comments

 1. Suzanne Reuter says

  Hej. Hur bär jag mig åt för att på bästa sätt flytta fyra st Amerikanska Blåbär Buskarna är bär-rika och det är 2-3 år sedan dom planterades.

  • Lena says

   Hejsan, har du inte flyttat dem än är det jag rekommenderar att du gräver upp dem med så stor jordklump som möjligt och gräver stora hål där du förbättrar jorden med torv och vattnar väl både innan och efter att de planteras. Lycka till!/Lena

Trackbacks

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*