Plantera avokado

Att få en avokadokärna att gro är inte särskilt svårt. Resultatet blir en vacker exotisk växt som om man har tur kan blomma efter ett par år. För att få frukt behöver man dock en ’partner’ Omskolad avokadoplanta från kärna eftersom de inte kan befrukta sig själva, så varför inte sätta två kärnor?

Det är en fördel om den kan placeras ljust så snart tillväxten börjar, men eftersom det varierar mycket hur lång tid det tar innan den gror så kan man gott och väl prova när som helst på året.

Avokadon, Persea americana tillhör samma familj som lagerträdet ™Lauraceae och växer naturligt i Sydamerika och Västindien.

Gör så här:

Tvätta kärnan noga i ljummet vatten och låt den sedan torka ett par dygn. Då spricker de yttersta, tunna skalet som man då lätt kan pilla bort.
Vill man skynda på processen något kan man fila på toppen eller skära ett litet diagonalt snitt i toppen, men det brukar gå alldeles utmärkt ändå.

Sätt ner kärnan till 2/3 i såjord eller blomjord som är ordentligt genomfuktad.Avokadokärna klar för plantering
Det är inte alltid helt självklart vilken ände som ska vara uppåt. Oftast är det en liten spets i den änden som ska vara upp och en liten knopp i andra änden.

För att gro behöver kärnan hög fuktighet så den behöver placeras i ett miniväxthus eller så kan man ställa ner den i en plastpåse. Nu behöver en stå i minst rumstemperatur.
Finns det undervärme kan groningen gå snabbare, men det är inte nödvändigt. I så fall behöver man kontrollera jordens fuktighet och vattna oftare.

I rumstemperatur behöver man inte vattna särskilt ofta eftersom jorden hålls fuktig genom att plantan är instängd. Känn efter med fingret någon gång i veckan och fyll på måttligt med vatten. Blir det för blött kan kärnan ruttna…

Avokadokärna planteringd i miniväxthus
Lufta då och då genom att lägga locket på miniväxthuset lite på glänt eller öppna påsen en stund. Spraya gärna vatten på kärnan då och då. Redan efter ett par, tre veckor kan man få se skottet titta upp ur kärnans topp, men det kan också ta 3-4 månader, så ge inte upp för tidigt!

När den väl kommit igång att växa går det fort. Ställ den så ljust som möjligt utan för starkt solljus.

Plantera om

När plantan är ett par decimeter hög har rötterna börjat fylla krukan och då är det dags att plantera om den i en kruka med större storlek i blomjord av bra kvalitet.

Toppa plantan

När plantan är 25-30 cm bör den toppas så att den grenar sig ordentligt. Då klipper man av toppen precis ovanför andra bladparet uppifrån räknat. Inom kort kommer nya skott i flera av bladvecken. Man kan sedan fortsätta att toppa den på detta vis med önskat intervall för att få en mer välförgrenad planta.

Placering

Avokadon vill stå ljust och solig och trivs mycket bra utomhus på sommarhalvåret. Plantan vill ha hög luftfuktighet så ställ den på ett djupt fat eller i en ytterkruka med lecakulor eller liknande där några centimeter vatten kan stå och avdunsta kring växten. Vattnet får dock inte nå upp till krukbotten så att jorden blir sur. En dusch då och då med rumstempererat vatten rekommenderas. Men duscha inte när solen skiner starkt eftersom det då kan bli brännskador när vattendropparna ligger kvar på bladet.
Vatten och näring

Jorden skall hållas fuktig. Avokado vill inte torka ut, men den vill heller inte ha genomsur jord.
Börja ge näring några veckor efter första omskolningen. Använd krukväxtnäring av hög kvalitet.
På sommarhalvåret när plantan är i tillväxt ges full näringsdos.

Omskolning

Skola om plantan på våren när man ser att den börjar visa nya skott. Växer plantan mycket under säsongen kan man ta av krukan för att kontrollera om rötterna fyller krukan. I så fall planterar man om den i en större kruka, dock inte senare än augusti.

Placering

Har man ett växthus eller isolerat uterum kan man få en riktigt stor planta, men även inomhus blir den relativt stor.
Har man ont om plats kan storleken begränsas genom att man toppar eller beskär den då och då.

Övervintring

Hos oss övervintrar avokadon bäst om den får stå svalt och helst då med tillskottsljus, men den klarar sig även i rumstemperatur. Oavsett vart den placeras under vintern är det vanligt att den tappar en hel del blad. Det är en anpassning till svalare eller mörkare placering, men är inget att oroa sig för. Man ska definitivt inte vattna mer utan hålla jorden lätt fuktig. Så snart det blir varmare och ljusare igen växer nya blad ut.

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Comments

 1. says

  Har du någon bild på en blommande Avacado? Besök gärna min sida, inlägg lördag 3/5. Se text och bild på Avacadon, samt en kommentar! Vore kul höra av dig i frågan! Tack i så fall!

  • Lena says

   Hej Tove, nej tyvärr ingen bild på blomman. Men de ser ut som lite mindre versioner av äppelblom kan man säga, men utan den rosa tonen. Kanske, kanske kan min börja blomma i år, men den behöver bli rätt stor innan den blommar.

 2. Agneta says

  Jag har en några år gammal avokado planta som nu är helt ”vild och galen”. Trädet är nu 2,40m högt och har aldrig blivit toppat. Nu i sommar kommer han att flytta ut och kanske det kommer blommor? Söker i så fall en partner till min avokado och hoppas att någon där ute har en likasinnad. Hör av er i så fall :)

  • Lena says

   Hej Agneta, vad roligt att du sätter in en kontaktannons till din avokado. Jag har en bekant i Tungelsta som jag föreslog det till för något år sedan. Du kanske ske höra av dig igen och berätta i vilken trakt du bor så kanske det blir en ‘date’!

 3. Krister says

  Hej, för att eventuellt få avokado på trädet genom att sätta 2 stycken. Sätter jag 2 kärnor tätt i samma kruka då?

  • Lena says

   Hej Krister,
   Det är mycket bättre om du sätter dem i varsin kruka. De blir med tiden rätt stora och behöver gott om utrymme så då kan det bli lite trångt med två i samma. Lycka till!

 4. Andreas says

  Hej,

  Jag har planterat två avokados, den ena har nu 5-6 bladpar (om man räknar med de minsta som är på väg högst upp) och den andra har 4 bladpar. Båda är ca 25 cm. Du skriver att man ska toppa dem runt den här höjden, men jag är orolig att de inte blir så höga då. Jag siktar på stam på runt 70 cm och till toppen på kronan runt 120 cm.

  Vilken längd skulle du göra en gissning på att jag ska toppa dom på och hur många bladpar borde vara kvar efteråt? Din gissning är garanterat bättre än min :)

  /Andreas

  • Lena says

   Hej Andreas,
   Du kan toppa dem nu genom att nypa av det översta skottet. Då börjar den förgrena sig. Det går också att vänta så att den förgrenar sig själv på lite högre höjd. Det handlar ju lite om hur stor plats man har. De kommer att växa på höjden oavsett så det är mer en fråga om hur ‘buskig’ man vill att den ska bli. Vill man ha den som ett stamträd måste man dock vänta med att toppa den tills den uppnått önskad stamhöjd./Lena

   • Andreas says

    Hej,

    Tack för svaret!

    Det är stamträd jag är ute efter, så jag väntar till dom blir högre. Jag behöver alltså inte vara orolig för att det fortsätter växa på höjden efter att jag toppar den (mer än de nya förgreningarna då)?

    • Lena says

     Jag är inte helt säker på vad du menar, men när du toppat den vid önskad stamhöjd fortsätter några skott att växa rakt upp. Dessa får man toppa vartefter om man vill ha en rundad form på plantan.
     /Lena

     • Andreas says

      Det jag menade var om stammen på något vis ändå fortsätter att växa uppåt en bit till efter att man toppat den. Men jag tolkar ditt svar som att den mer eller mindre stannar upp helt i växten när man gjort det.

      Sedan får jag göra mitt bästa med att forma till de nya skotten.

      Tack för hjälpen!

      Kanske skickar bild när mitt mästerverk är klart 😉

 5. Elenor says

  Hej!

  Jag har en avokado som jag planterat i maj (kanske). Den är nu 30 cm över jord men har ett märkligt beteende. Vissa dagar står bladen rätt ut och andra slokar den. Det har inte med vattningen att göra. Varför beter den sig så, tro?

  • Lena says

   Hej Elenor, utan att se hur den är planterad och hur den står är det lite svårare att hitta en förklaring.
   Du skriver att det inte är vattningen. De klarar att torka ut rätt bra innan bladen signalerar torka så kanske kan den till och med stå för blött? Lite beror det på hur stor krukan är och hur väldränerad jorden är.
   Om den står inomhus kanske den står i drag eller så är det helt enkelt så att den viker ner bladen om den står allt för soligt och varmt då och då.

   Ser den ut att växa bra och har frodiga, fina blad trots detta är det nog inget större problem om de inte helt hänger för då gissar jag den trots allt kanske står för blött.

   Mvh Lena

  • Susanna says

   Min gör också så! Men jag upplever att den slokar när mörkret faller ute och sedan är bladen upprätta igen när morgonen kommer. :-)

  • Lena says

   Plantera den på samma höjd som tidigare. Det gillar de flesta växter med undantag av många 1-åriga som ofta kan sättas lite djupare då de brukar bli lite gängliga pga ljusbrist tidigt på säsongen.
   Det skadar säkert inte att täcka kärnan om du vill slippa se den, men är den planterad så den sticker upp ska den inte sitta mycket djupare än så när du skolar om.
   /Lycka till!

 6. Mikaela says

  Hej, och tack för mkt användbar instruktion!
  Mina två plantor är nu drygt en månad gamla, och en dm resp en och halv höga. Ska jag fortsätta ha plastpåse över dem eller är det dags att ta av dem nu? De står på ett bord vid ett söderfönster (sol ca 7-11 just nu) men tänker att det kommer bli mörkare över vintern och att de kanske behöver värmen påsen ger då?

  • Lena says

   Tack ska du ha!
   Nej, plastpåsen ska väck omgående. Det blir allt för fuktig och ännu lite mörkare därinne så den behövs inte efter det att de första bladen utvecklats.
   Jag rekommenderar varmt att du skaffar en växtbelysning till dina plantor. Då kommer de må toppen hela vintern och kan sätta igång tidigt att fortsätta växa på senvintern. Alternativet är att du ställer dem i ditt ljusaste fönster. Hos Wexthuset finns det största utbudet av växtlampor av olika slag så kanske hittar du något där som passar din plats och ditt behov .
   Lycka till!

   • Mikaela says

    Oki, tack!
    Kollade lite på sidan, men de verkade rätt dyra.. Jag är student och kan nog tyvärr inte lägga pengar på nåt sånt. Dessutom flyttar jag snart till en ny lägenhet med norr/nordöst-fönster :( de får väl klara sig så gott de kan så får jag sätta nya i vår istället om de inte överlever! (Eller så får mamma vara barnvakt över vintern 😉

    • Lena says

     Självklart kan man chansa och visst kan det gå bra i ett fönster. Klara de sig återhämtar de sig snabbt när ljuset återkommer. Lycka till!

 7. Maria says

  Hej!
  Tack för superbra info!
  Jag stötte på två jättestora och fina kärnor igår när jag gjorde sallad.
  Och nu undrar jag, är det galet att plantera dem i slutet av september?

  • Lena says

   Tackar:-)
   Nej, jag tycker det är bara att köra. Det kostar ju bara lite jord om det inte skulle bli bra. Det kan ju ta ett tag innan de gror och de är inte bortskämda med mycket ljus! Låt dem stå i ditt ljusaste fönster eller om du har en växtbelysning ställer du den där under. Visst kommer de att se veka ut och inte växa så bra i början, men när ljuset kommer blir de stärkta och tar igen det ganska snart.
   Lycka till!

 8. Peter Volden says

  Hade en ettårig avokadoplanta, som blev lite över en meter hög, toppade aldrig.
  I April/Maj i år så bytte vi till en stor kruka, men efter två veckor så började avokadoplantan vissna från toppen till botten.. Å i slutet av juni dog den..

  Funderingar på vad som kan gått galet? Nej vi vattnade inte för mycket, utan lagom.

  • Lena says

   Hej Peter, om det inte handlar om för mycket vatten har jag faktiskt ingen aning. Hade den fått en kraftig skada skulle ni säkert märkt det. Vet inte om du kollade rotklumpen innan ni gjorde er av med den för den kan ge en ledtråd.
   Om den stått väldigt trångt innan ni bytte kruka så den fått rotsnurr kan den trots allt fått för mycket vatten då den inte hade förmåga att komma ut med rötterna i den nya jorden.
   Jag vet inte hur mycket större kruka ni satte den i, men om den var betydligt större kan det trots allt vara så att rötterna aldrig hann växa ut och ta upp vatten i den utsträckning som en större jordvolym kan hålla.
   Tråkigt hursomhelst.
   /Lena

   • Peter says

    Tack så mycket för den informationen! Skall tänka på detta nästa gång som jag odlar avokado, eller ja allt annat för den delen, för jag antar att principen gäller alla väster! :)

    Kram

 9. Nathalie says

  Jag har planterat 2st kärnor i samma kruka och båda har nu kommit upp, den ena är ca 17 cm och den andra är ca 1cm.
  Men såg nu att du hade skrivit att man inte ska plantera dom i samma kruka….tycker du att jag ska sära på dem så fort som möjligt eller kan dom stå kvar tillsammans tills jag ska plantera om dom?

  Har haft några plantor innan som tyvärr har dött för mig så nu har jag planterat några stycken och hoppas att någon ska överleva ett bra tag 😀

  • Lena says

   Hejsan Nathalie, ja, det är jättebra om du särar på dem ganska snart(om du inte tänker vira stjälkarna om varandra, mnen då är det snyggare med tre stycken. Troligen står de lite väl tätt också för det.)
   Väntar du för länge har de fått större rötter och då stör man dem när de ska flätas isär. Kanske börjar bli dags att skola upp den större ändå och den lilla klarar säkert en flytt. Ta inte allt för stor kruka i början för risken att de får för mycket vatten är ganska stor innan de vuxit till ordentligt.
   Lycka till!/Lena

 10. Cia says

  Hej! Jag gör ett inlägg hör för att följa er andra som också har avokadoplantor. Själv har jag ett avokadoträd som är 10 år, har aldrig blommat men jag har förstått att det måste finnas fler avokadoplantor för att den ska göra det. Så nu har jag satt 5 kärnor som tagit sig! Väntar med spänning :-)

 11. Petra says

  Hej! Jag undrar hur man får avokadoträden att befrukta varandra. Så jag får frukt. Ska de planteras nära varandra? Hur går befruktningen till? :)

  • Lena says

   Hej Petra.
   Du behöver som sagt två plantor. När båda blommar får du föra pollen från den ena till pistillerna på den andra till exempel med hjälp av en bomullstops. Lycka till!

 12. Sandra says

  Hej!

  Tack för en bra guide! :) Min planta har växt något enormt sedan i början på januari då den började gro. Nu är den 30-40 cm men har bara två utslagna bladpar. Borde jag toppa den ändå?

 13. Hanna says

  Hallå! Jag planterade två stycken i början av sommaren -14 och klippte toppen när de var några dm höga. De grenade sig inte alls utan istället har en enda lång ny gren växt ut på toppen så den ena är ca 1 m hög som en enda lång grön pinne rakt upp, dessutom har den nu under vintern tappat i princip alla blad.
  Ska jag klippa ner dem igen så kanske de grenar sig?

  • Lena says

   Ja, det kan var värt att klippa igen för att den ska grena sig. Att den tappar bladen är inte ovanligt. De kommer tillbaka nu på våren när ljuset kommer. Vattna inte för mycket och höj luftfuktigheten/Lena

 14. Lex says

  Tack för pedagogisk och bra planteringstips!
  Min avocado fyller snart ett år. Den är ca 1,2 meter hög och har två grenar. Trädet har bara fått ”bark” på ca tre centimeter av stammen, precis vid kärnan. Vad beror det på? Kan jag göra något för att den ska förvedas och bli starkare i stammen?

  Undrar även vad ”skola” planta betyder? Hittar ingen info på webplatsen..

  Tack på förhand!
  Lex

  • Lena says

   Tack så mycket!
   Skola betyder att flytta plantan till en större kruka med ny jord (plantera om men öka storleken)
   Förvedningen kommer med tiden. Om den står utomhus under sommarhalvåret trivs den troligen allra bäst och växer då fortare och förvedas snabbare.

   Lycka till!/Lena

   • Rebecca says

    Hej!!

    Jag undrar lite hur jag ska göra med mina två plantor. Jag kan ha gjort ett stort misstag!! Jag planterade två avokadokärnor som båda har grott och vuxit till ca 25-30 cm. Jag läste någonstans att man ska toppa dem vid just den storleken så det gjorde jag (enl den texten klippa av ca ett bladpar från toppen). Men nu i efterhand är jag orolig att jag gjort fel.. Vad tror ni?

    En till fråga, jag måste plantera om dess två skönheter till större krukor, vad är bäst? Hur stora ska de vara? I nuläget har rötterna nått undersidan av krukan och de sticker ut lite lite. Är orolig att jag förstör dessa fina plantor.. Hur ska jag göra för att det ska bli bäst? Vart ska jag förvara dem? Just nu står de i köksfönstret och mår bra där, men jag har inte mkt plats.. Kan jag flytta dem till ett ljust rum men mkt eftermiddagssol?

    Med vänlig hälsning, Rebecca

    • Lena says

     Hejsan,
     Inga problem.
     Skaka ur dem ur krukan försiktigt och dela upp dem. Plantera sedan i krukor på ca 12-15 cm i diameter så klarar de sig fint. Lycka till!/Lena

 15. Gabriella says

  Blev så inspirerad av att läsa om Avokado plantering.
  Så nu står 4 st på G att gro.

  Som jag har förstått efter ha läst här så ska alla stå i en varsin kruka.
  Sen har jag lite svårt att förstå om avknoppningen.
  När man den har vuxit till sig så tar man bara och knipsar av toppen precis efter bladen?
  Så börjar den växa åt sidorna?

  Ska bli spännande och se om man kan få dom att blomma och då pröva pollinering av varandra
  ska man gå laget runt då? så alla har olika ? Det va oxå lite svårt att förstå hur man ska göra.

  Ska man använda någon gödningsmedel till dom? Är det bättre plantera i någon ekologisk jord eller jord som är anpassad till kryddväxter?
  Tack för en inspirerad sida

  • Lena says

   Hejsan och tack så mycket!
   Ja, de behöver varsin kruka när de börjar växa.
   Stämmer att man kan toppa ovanför ett bladpar om man vill att den ska förgrena sig.
   Får man blommor är det bara att köra med bomullstops eller liknande fram och tillbaka mellan blommorna och hoppas på det bästa.
   De vill ha allmän näring och trivs bra i väldränerad perenn- eller blomjord.
   Lycka till!

 16. Rebecka says

  Hej! Tack för en bra guide! Jag ska nog sätta lite nya kärnor men jag undrar en sak om det träd jag redan har. Jag tog över ”vårdnaden” om ett träd och nu vet jag inte riktigt hur jag ska få det att frodas. Det är egentligen bara en stam, dryga metern hög, med en väldigt klen gren ca 40 cm från toppen. Några blad både i toppen och på grenen. Över huvud taget är hela växten ganska spinkig och risig. Jag satte om det i en större kruka, gav det lite näring och är väldigt noga med att hålla jorden fuktig samt sprayduscha trädet med jämna mellanrum och den blir väldigt långsamt högre men är fortfarande en sorglig syn. Det tar emot att slänga ut ett träd som ändå lever. Finns det något jag kan göra eller är det bara att inse nederlag och börja om på nytt?
  Tack på förhand! :)

  • Lena says

   Hej och tack så mycket:-)
   Jag håller med. Svårt att slänga. Jag skulle klippa ner den gren som finns till så nära stammen som möjligt, närmst ovanför en tillväxtpunkt. Det är där det tidigare kan ha suttit blad. Det är där som ny grenar kan växa ut så den förgrenar sig.
   Genom att göra så kan du i bästa fall också provocera den att växa till med fler grenar på stammen, men troligen inte. Det beror lite på hur förvedad den är. Lycka till!

 17. Christoffer says

  Hej.
  Jag har lagt en avokadokärna i jord.
  Täckt 2/3 av den och lagt plast över.
  Har haft den där i en vecka.
  Sen tänkte jag gör om hela proceduren och öppnade upp plasten, skulle ta ur kärnan.
  Då såg jag att den spruckit och börjat växa neråt!?
  Är det normalt eller ska jag vända på min kärna?

  • Lena says

   Hej Christoffer,
   Jag skulle gissa på att det är roten som börjat växa fram. Stoppa ner den igen. Behåll plasten tills den börjar växa upptill också. Tålamod är det som gäller:-)
   Lycka till!/Lena

 18. Theres says

  Hej! För att kunna pollinera blommorna så att det blir frukt, måste det då vara två träd från samma sorts avokado?

  • Lena says

   Hejsan,
   Samma sort vet jag inte. Det går troligen bra med olika sorter så som det gör med olika slags äpplen mm. Lycka till/Lena

 19. Lex says

  Hej Lena!
  Nu är det fara å färde med mitt träd!
  Ett stort antal blad har börjat torka (?) och bli bruna längst ut. Det sprider sig och några är även brunfläckiga över halva bladet.
  I övrigt mår trädet bra och flera nya grenar har kommit de senaste ca två veckorna. Det får vatten regelbundet och ibland lite näring, ungefär varannan v/2ggr månad.

  Är det krukan som är för liten tro? Vill den komma ut?

  • Lena says

   Svårt att säga vad det kan vara. Står den så den får brända blad? Nu börjar solen bli väldigt stark. Kan den ha fått för mycket vatten? Vet inte hur stor krukan är i förhållande till plantan, men du kan väl höra av dig med en bild så kanske det går att se något./Lena

 20. Christian says

  Hej. Toppade precis min avokado planta och tänkte att om man sätter den avkapade delen i ett glas vatten får den då nya rötter?

  • Lena says

   Visst kan du prova rota din toppstickling om det finns några tillväxtpunkter på den (tidigare blad eller förgreningar) MEN absolut inte i vatten. Sök gärna på ordet sticklingar på bloggen så hittar du tips om hur man gör med sticklingar. Lycka till!

 21. Thomas Holewa says

  Hej
  Jag haft egen bi odling och frukt i mindre skala av bland annat Avokados, Kivi, Banan, Vindruvor, Apelsin och Citron i Spanien där jag bott en längre tid. Nu har jag tagit med mig olika träd bland annat ett Avokadoträd till Sverige den har stått på balkongen sedan juni 2015.
  Den är köpt i Malaga av en trädgårds mästar, den bar frukt förra året i Spanien
  Nu blommar den på balkongen.den är ca 1 meter hög. Jag måste snart ta in den i rumstemperatur.
  Här kommer frågorna.
  1. Räcker det att pensla blommorna från samma träd ?
  2. Pensla blommor från ett annat träd?
  3. Har du tips på någon som har ett Avokadoträd som blommar nu?
  Mvh Thomas Holewa

  • Lena says

   Hejsan,
   Enligt flera källor jag fått information ifrån behövs det ytterligare en planta för att korspollinera dem, det går alltså inte att pensla mellan blommorna på samma planta. Men vore jag du skulle jag definitivt försöka i alla fall.
   Jag har vid fler tillfällen varit i kontakt med innehavare av blommande avokadoplantor och det känns nästan som att det skulle behövas en speciell ‘dating-site’ för dem :-).
   Tyvärr känner jag ingen jag vet just nu med blommande planta. Vet inte vart du bor men om det är i stockholmstrakten kanske du kan söka fram Herrvik nära Taxinge. De har många exotiska växter och träd och kanske har de också avokadoträd.
   Lycka till!

   • Thomas Holewa says

    Hej Lena
    När man köper en Avokado planta i Spanien,
    Så är den alltid ympad ungefär en halv meter upp på stammen.
    Varför?
    Betyder inte det att den blir två könad? Alltså att blommorna kan penslas på ett och samma trädd.
    Mvh Thomas

    • Lena says

     Hej Thomas,
     Jättemånga växter ympas på detta vis av främst två skäl. Dels för att ge ett uppstammat träd och dels för att man i kommersiell odling tycker det går fortare att få en säljbar planta genom ympning.
     Om det inte växer ut några fina avokadoblommor på stammbiten som du kan korsa med är det tyvärr inte bättre än om du har en frösådd, ickeympad planta är jag rädd.
     Du får sätta in en kontaktannons, eller så varför inte ‘annonsera’ här. Detta är ett väldigt populärt inlägg som många bevakar och har samma problem som du med att hitta en partner-planta.
     Lycka till!

     • Thomas Holewa says

      Hej Lena
      Tack för snabbt svar
      På stammen längs ner kommer det alltid ett kraftigt skott, jag har alltid tagit bort den, skulle det skottet om det får växa till sig och blomma vara en lösning på pollineringen? Mvh Thomas

     • Lena says

      Kan vara så, men det är inte säkert att stammen är en avokado. Kan vara en släkting. Men kanske värt att prova.

     • Thomas Holewa says

      Hej Lena
      Klarar avokado plantan kyla?
      I så fall hur långt ner?
      Mvh Thomas Holewa

     • Lena says

      Jag brukar tänka hur de har det där de växer naturligt. Självklart påverkar dock luftfuktigheten, men en liten frostnyp klarar de allt. Täck gärna med fiberduk under inledande kylperioden för den mår trots allt allra bäst utomhus.

 22. Thomas Holewa says

  Hej Lena
  Jag har i dag på vår balkong i Stockholm
  Samtliga Växter har transporterats från Spanien

  Ett stort Avokado träd som blommar just nu.
  En stor Kivi växt.
  En stort vindruvsplanta.
  En liten Boganvilla
  Nu är frågan,
  Att ta in dom i värmen med ljustillskott?
  Att täcka dom med fiberduk, och stå kvar på balkongen?
  Eller vad harvdu för alternativ?
  Mvh Thomas Holewa

  • Lena says

   Hej!
   Det är nog väldigt riskabelt att ha dem kvar ute om du inte kan bygga in dem där de kan få tillskottsvärme med fläkt alternativt en värmekabel. Inomhus står de bäst svalt, men kan också övervintra i rumstemperatur. Skillnaden för dem är att står de i rumstemperatur behöver de mycket mer ljus än om de står svalt och de behöver hjälp med att hålla hög luftfuktighet så de inte får ohyra.

   Mvh Lena

 23. Josefin says

  Hej!

  Jag har en avokadoplanta som är några år gammal och aldrig blivit toppad. Den är nu en smal svajig pinne på kanske 1,5m med några blad högst upp. Har tänkt plantera om den i en större kruka, men skulle ju gärna vilja att den förgrenade sig också. Kan jag helt kallt ta av den på önskad höjd, fast det inte finns några blad där längre, eller tar jag kål på den då?

  • Lena says

   Hejsan, Vore jag du skulle jag toppa den en bit ner men så att det fortfarande finns blad kvar under Då kommer den att börja producera sidoskott och nya blad. Börjar den växa nertill kan du senare ta den längre ner om det fortfarande är aktuellt.
   Lycka till!/Lena

 24. Lena says

  Hej! Vilken bra info! Min avokado är jättefin och ca 60cm stam, men stammen är så tunn! Vad kan jag göra för att få den mer stabil?

 25. Lena says

  Underbart! Jag har en ny planta på gång här hemma själv. En kärna som börjat gro i komposten. Är det inte fantastiskt med denna växtkraft så säg!

Trackbacks

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*