Pelargonreportage och lite annat

Länstidningen var här i dag för att prata pelargoner. Meningen var att jag skulle berätta hur jag tar hand om dem nu när de ska väckas upp och det gjorde jag naturligtvis.
Om reporter och fotograf överlevde all information jag öste över dem kommer reportaget i tidningen om en vecka.

Jag ställer egentligen inte alls undan mina pelargoner utan de får stå på hyllor i växthuset där dagsljuset lyser på dem.

Pelargoner på hyllor i växxthusetEn del av dem blommar hela vintern men flertalet står där bara snäll och inväntar mer ljus och brukar börja växa igen någon gång efter nyår.
Pelargonblad i tillväxtDe känner liksom på sig att det vänt och att ljuset är på väg. Det är lika fascinerande varje år att se hur de sträcker på sig så snart dagslängden ökar det allra minsta.
Många av de vilda pelargonerna börjar sin bästa tid nu och förbereder den blomning som oftast brukar vara som rikligast i slutet av mars/början av april. När sedan värmen kommer går många av dem i vila och börjar komma igång igen till hösten då det blir svalare igen.

Nu har jag arrangerat resten av krukväxterna jag fick med hem från Ulriksdals Slottsträdgård i helgen.

Streptocarpus i sampalntering
Jag hittade en gammal plåtlåda ute i växthuset som jag tänkte skulle passa att plantera ihop dem i.
Inte oväntat var den ganska rostig både i botten och invändigt så det krävdes lite åtgärder innan den kunde användas.
Det gick ju inte att plantera rätt ner i lådan eftersom rosten då snabbt skulle sprida sig och ingen dränering blev det ju heller.
Jag rotade runt i köket och hittade en liten långpanna i lagom storlek som jag ställde ner i lådan. Sedan fyllde jag på med några centimenter lecakulor och där på ställde jag växterna i sina krukor.
Streptocarpusen kommer jag att plantera om så snart blomningen avtar eftersom den jord de drivs upp i inte passar för hemmamiljö. Den är allt för kompakt och torvrik och passar bäst till de automatiska underbevattningssystem de får vatten från under sin uppväxt.
Här hemma vattnar jag uppifrån och inte alls lika regelbundet som hos odlaren och då är det mycket bättre med en bra blomjord som är lucker och genomsläpplig.

Möbeltassar under platlådaEftersom plåtlådan var rostig även på undersidan var risken för att få fläckar på bänken där den ska stå överhängande så jag satte helt enkelt dit lite möbeltassar under den.

Det här med möbeltassar är inte alls så dumt. Jag har jättefina krukor med vackra fat som tyvärr lämnar fula fuktfläckar på fönsterbrädan. Även solida fat som inte släpper igenom fukt kan ändå ge fuktfläckar om det bildas kondens under dem. Vi har fönsterbrädor av trä och jag har allt för många gånger lyft på en kruka som lämnat ringar efter sig. Numera om jag är osäker sätter jag därför alltid möbeltassar under dem så slipper jag drabbas av sådana problem. Lite mer tips och hur man skyddar från fuktfläckar finns här.

Slutligen ett litet tips jag fick från Blomsterlandet som har släppt ett magasin i form av en ‘app’ med fina inspirerande bilder och reportage. För den som är sugen att titta kan den laddas ner på den här länken: www.blomsterlandet.se/magasin

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*