Panik – Vattenbrist i dammen

Lummigt vid dammen

I vår stora damm invid uteplatsen har vi gömt filtret fiffigt bredvid ett litet porlande vattenfall där vattnet återcirkulerar ner i dammen.

Dammen är på ca 16 m3 och innehåller både koi och guldfisk. Filtret är därför ganska stort, och det måste ju trots allt vara ganska lättåtkomligt för utbyte av UVC-filter och rengöring. Men jag tycker jag lyckats dölja det ganska bra genom att gräva ner det halvvägs under en rödbladig fläder och planterat vildvin intill som snabbt ger långa rankor jag lägger över locket på filtret så det blir i stort sett osynligt.

Vattenfall dolt under vildvin och fläder
Allt gott så långt, men så till den lilla nackdelen: Vildvinet är väldigt snabbväxande, och blir självklart väldigt frodigt där invid damman där det ständigt söker sig till det lilla vattenfallet där det ett par gånger om året breder ut sig och stoppar upp flödet.
Resultatet är att vattnet istället för att vackert porla tillbaka ner i dammen letar andra vägar och sugs upp i omgivande vegetation. Det här är inget större problem om man håller lite koll och rensar då och då, men tyvärr är tajmingen inte alltid perfekt och denna gång gick det extra lång tid innan vi uppmärksammade att det var stopp.

Vildvinsrötter stoppar upp i dammen

Några dagar tidigare gick jag en runda i trädgården och tog lite bilder för jag tyckte det såg så fint och lummit ut kring dammen. Några växter vet jag behöver flyttas till hösten för de blivit lite väl stora, men i det hela taget är jag ganska nöjd med hur det ser ut just nu. Jag vet att jag kollade lite snabbt hur det såg ut kring vattenfallet, men tyckte mig inte se att det var dags att rensa riktigt än. På kvällen två dagar senare tittar jag ut mot dammen från vardagsrummet och får panik! Dammen var knappt halvfull!!!

Vattnet har runnit ut ur dammen
Jag rusar genast ut och sliter ut kontakten till pumpen för att stoppa eländet vilket var helt nödvändigt för vatten tömdes ut mer och mer för var minut. Härnäst drog jag ut en vattenslang och satte igång att fylla på med nytt vatten.
Vi har egen brunn vilket är väldigt bra för det mesta, men när det är mycket varmt och mycket som ska vattnas, och när dammen behöver fyllas på är det inte så bra eftersom det inte går att ta ut hur mycket vatten som helst på en gång så jag lät slangen fylla på i en timme ungefär. Märktes ingen skillnad alls på vattennivån.

Nästa dag fortsatte vi fylla på från slangen och äntligen syntes lite resultat. Väderprognosen lovade! regn till natten så Torbjörn riggade med några rännor från stupröret rätt ner i dammen för att utnyttja situationen. Ett smart drag för att fylla på lite snabbare.

Vattenränna från taket fyller dammen

När dammen var ny och detta hände för första gången fick vi än större panik för vi trodde givetvis att dammen läckte. Men nu har vi lärt oss hur det händer och kanske, kanske har jag lärt mig en läxa att rensa INNAN det blir stopp i framtiden…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*