Övervintring av tomater

Övervintrad tomatplanta

Övervintrad tomatplanta, busktomat

Det är nog få som har tillräckligt med plats att övervintra en hel tomatplanta, även om det är en småväxt sort. Troligen är det heller ingen bra idé eftersom en tomatplanta som givit skörd hela säsongen ofta har sett sina bästa dagar.

Men därmed inte sagt att det inte kan vara en bra idé att övervintra tomater.

Att övervintra en tomatplanta kan vara enda sättet att bevara en favoritsort eftersom de flesta tomater inte är fröäkta. (inte blir likadana som ursprungstomaten när man sår fröer från dem) Men tack och lov räcker det att spara en liten del. Man tar helt enkelt en eller ett par sticklingar av favorittomaten innan de slängs på komposten på hösten.

Tomatsticklingar rotar sig jättelätt. I den här filmen ser man hur det går till att skaffa flera plantor med hjälp av sticklingar på våren, men det fungerar på samma på hösten också.

För att sticklingen ska klara sig genom vintermörkret behöver den stå relativt varmt och under växtbelysning.

Jag har själv övervintrat tomater på detta vis ett par gånger. För att inte plantan ska sätta fart och växa allt för mycket innan det börjar bli dags skolar man bara om den en gång efter det att den fått rötter och låter den stå i en relativt liten kruka. 7-8 cm räcker gott.
När så våren kommer kan man starta igång tillväxten genom att plantera om plantan i en större kruka med bra plantjord.

Om man mot förmodan har en lämplig plats med ljus och lagom temperatur att driva tomatplantor vintertid ger en stickling från sommarens plantor snabbare resultat än frösådd.

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*