Övervintring av näckrosor

En underbar solig dag är till ända. Så här i mitten av november har näckrosorna nästan vissnat ner helt och det är dags att ta hand om de som inte klarar vintern utomhus.

Gul näckros och koi

Har man en damm med minst en halv meters djup klarar sig de vanliga näckrosorna kvar i dammen under vintern, men har man en grund damm, eller om näckrosorna sitter i en tunna eller annat kärl är det allra säkrast att ta in plantan för frostfri förvaring.

Vi har fem-sex näckrosor på olika djup i vår stora damm och där har de överlevt fem vintrar utan någon åtgärd trots att ett par av dem bara sitter på dryga 40 cm djup.

Men de näckrosor vi har i en trätunna och några kvarvarande plantor vi har till försäljning har vi idag ställt in och i vinterväxthuset där vi håller frostfritt.

Förra året var första året jag övervintrade näckrosor utanför dammen och var lite osäker på hur de skulle klara det, men det var inte alls något problem. Vi ställde dem i ett brätte med höga kanter under ett av borden i växthuset. Där fick de fick stå  i sina korgar  med vatten som precis täckte plantan. Där var ett 20-tal plantor och alla klarade vintern utan problem.

Ett alternativ till frostfri övervintring om man har en lite djupare damm är att sänka ner dem där tills värmen återkommer.

Tropiska näckrosor, som är betydligt mindre härdiga behöver troligen en aningen varmare placering

Så här såg det ut när vi tog upp näckrosorna:

Kan inte undanhålla en av många bilder jag tog i näckrosväxthuset i Kew Gardens för ett par år sedan. Där vimlade det av lila, rosa och andra pastellfärgade underverk.

Tropisk näckros

Comments

 1. says

  Här ska näckrosorna tas upp i morgon. Brukar ställa den i en låda med endast lite vatten i botten och förvara lådan i övervintringsboden. Oftast brukar vi vänta så länge med att ta upp dem att vi får ta fram yxan och hugga upp isen, men nu ska vi förekomma kylan.

  Är så nöjd med jättelysröret jag köpte när Kerstin och jag besökte dig i höstas. Har en hel djungel med växter som mår prima i övervintringsboden – fuchsiorna har aldrig förblivit så fina förut.

  Solsken
  //Linda

  • Lena says

   Åh vad roligt att höra du är nöjd med lampan. De är verkligen bra. Skulle inte klara mig utan…
   Toppen med fler övervintringstips för näckrosor. Många är nog härdigare än vad som framgång i en del äldre böcker i ämnet verkar det som. Kikade på dammen idag när jag gick förbi och kunde konstatera dels att några av de gröna växterna som sticker upp över ytan verkar vara i tillväxt med gröna blad och att min nyaste näckros fortfarande har alla blad kvar. Den ligger några decimeter under ytan, men ser väldigt ‘fräsch’ ut. Allt gott!/Lena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*