Om Lena

En trädgårdssida med blogg och artiklar om odling, växter och inspiration för trädgården

Få saker ger en sådan tillfredsställelse som att äta något man odlat själv. Samma känsla kan man också få när den egenodlade sommarblomman, perennen eller krukväxten slår ut för första gången – Då vet man att den sluppit långa transporter och kemikalier och vuxit upp på dina villkor. Här kan du ta del av mina erfarenheter, kanske lära av mina misstag, och förhoppningsvis också få lite tips och inspiration till allt från projekt i trädgården till att odla mer där hemma.

Lena heter jag som älskar att odla alla sorters prydnads- och trädgårdsväxter liksom allt ätbart. Roligast av allt är det att dra upp växterna själv från frö eller stickling.Lena Ljungquist
Mitt intresse har jag haft sedan jag varit liten och har under åren haft mer eller mindre tid för min stora passion.

År 2007 flyttade vi till en lite större trädgård i Enhörna, som ligger på en halvö i Mälaren söder om Björkö. Där förvandlar jag successivt den gamla trädgården som tidigare bestod av gräsmattor och gamla fruktträd till min trädgårdsdröm.
Min förebild är både gammaldags svenska trädgårdar, men kanske i än större utsträckning de frodiga, underbara Engelska trädgårdarna där jag hämtar mycket inspiration.

I mitt arbete på Wexthuset har jag förmånen att med jämna mellanrum resa till England och då passar jag alltid på att besöka några av mina favoritträdgårdar och någon eller några trädgårdar jag inte besökt tidigare. Det är något jag verkligen kan rekommendera!

Mycket här i trädgården har jag förökat själv, antingen genom frösådd eller sticklingar. Genom åren har jag lärt mig en hel del knep för att lyckas. I de flesta fall är det mycket enklare än många tror.
I köksträdgården och inomhus under vinterhalvåret odlar vi ätbara växter och experimenterar med att förlänga odlingssäsongen så mycket som möjligt just för att det är sån fantastisk känsla att äta det man själv odlat. Det är en intressant utmaning att försöka återvinna så mycket som möjligt av köks- och trädgårdsavfall. Vi komposterar, använder material som marktäckning och utnyttjar grenar och annat till att bygga växtstöd eller andra konstruktioner.

Jag är utbildad trädgårdsdesigner och har skrivit två böcker om Pelargoner. Min ‘fritid’ ägnar jag till stor del åt fotografering och att skriva diverse artiklar med trädgårdstema. Aktuellt just nu är trädgårdskalendern som du hittar i tidningen Husextra och frågespalten på samma tidnings hemsida: www.husextra.se


Är du på jakt efter ett webhotell? Då kan jag verkligen rekommendera:

Behöver du en partner för att skicka ut nyhetsbrev? Då rekommenderar jag Get a Newsletter:
Verktyg för nyhetsbrev

För dig som är företagare och vill ha bra rabatter på frakter och mycket av det som behövs till ett företag rekommenderar jag Lessmore:

Lessmore

Comments

 1. Cecilia says

  Jag googlade på när man kan plantera ut julens lökar och hittade din fina blogg. Så snyggt upplagt och trevliga texter. Jag kommer definitivt att läsa mer och inspireras! Har ett torp med ca 2000 kvadratmeter trädgård sedan några år tillbaka, där jag succesivt utökar mina odlingar och trädgårdsidéer!

  • Lena says

   Tack snälla! Det är så himla roligt med odling och trädgård och alla handlar ju om att få skapa och lära. Blir jätteglad för dina snälla ord. Jag har mängder med material och gillar att skriva och hoppas du tittar in igen.
   Lycka till med dina odling och en skön vår!

 2. Emma says

  Tack för en jättefin hemsida med trevliga inlägg och bra tips. Jag har nu efter inspiration från sidan tagit sticklingar från hemtrevnad, beställt adenium-fröer, och till våren blir det bolltistel till insekterna. :) Ska bli roligt och läsa vidare och se vad jag upptäcker härnäst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*