Odlingstips för hibiskus

brokbladig_rod_hibiskusI förrgår röjde vi och rensade lite i det vinterbonade växthuset för att få plats med alla växter som behöver övervintras där. Jag hittade då en liten planta av den brokbladiga hisbiskusen ‘Snow Queen’. Det är den sista jag behållit av ganska många plantor jag lyckades rota från en gren jag fick av en god vän förra året.
Jag tog med den in och ställde den i vårt kök och idag när jag kom ner på morgonen hade de slagit ut de två ljuvligt röda blommor. Plantan är ganska hög och gänglig så jag ska passa på att stamma upp den.

Övervintra varmt

De hibiskusar som är vanligast som krukväxt här hemma kallas tropisk hibiskus, Hibiscus rosa-sinensis och gillar inte allt för mycket kyla och eftersom det periodvis kan bli lite minusgrader i växthuset passade jag på att ta in den i köket.

Nu får den stå i köket fram till våren då jag ställer ut den på vår glasveranda. Där lyckades jag förra vintern ha ihjäl ganska många jättefina hibiskusar just för att det blev för kallt där. Blir det under 8 grader börjar de få det tufft och risken för att de ska få mögelangrepp eller ta skada på annat sätt är överhängande. Allra bäst klarar de sig i rumstemperatur eller strax där under och får de lite växtbelysning också blir de jättefina och blommar även under den mörka årstiden.

Sticklingsföröka hibiskus

 • För länge sedan tyckte jag det var ganska svårt att få hibiskussticklingar att rota sig, men nu lyckas jag med nästan alla. Mitt recept för att lyckas är följande:
 • Välj inte allt för förvedade sticklingar, ej heller jättemjuka toppar
 • Klipp ner sticklingen så den inte är mer än högst 15 cm med två till tre blad. Är bladen stora klipper du av dem på mitten så att bladmassan blir mindre.
 • Har du bara en stickling sätter du den i en kruka som inte är vidare än 8 cm (för stor kruka gör att det är svårt att styra hur fuktig jorden är)
 • Har du flera sticklingar sätter man dem tillsammans i en aningen större kruka.
 • Krukan ska fyllas med såjord som helst är uppblandad med perlite för att den ska blir mer väldränerad och därmed också släppa in mer syre till rotningsområdet.
 • Vattna jorden måttligt. Den får inte vara genomsur ut
 • an bara aningen blöt.
 • Stick ner sticklingen/arna men inte så djupt så att bladen nuddar jorden.
 • Ställ i miniväxthus med lock eller ställ krukan i en plastpåse och knyt igen upptill.
 • Lufta då och då för att släppa ut kondens.
 • Ställ ljust (extraljus behövs under vinterhalvåret) och i rumstemperatur för bästa resultat.
 • Vattna bara igen om jordens fuktighet minskar.

Sticklingen är klar för omplantering till vanlig krukväxtjord när man ser rötterna titta ut i bottenhålen på krukan.  Allt från två till sex veckor kan det ta lite beroende av säsong.

Förebygg ohyra

Hibiskus som står inomhus drabbas ofta av spinn och ibland också av löss. Det bästa sättet att förebygga ohyra är att se till så att växten mår så bra som möjligt eftersom den då har mycket bättre motståndskraft mot olika typer av skadegörare och sjukdomar. Bästa sättet att hjälpa dem motstå spinn är att hålla hög luftfuktighet kring plantan. Man kan duscha den ofta eller så kan man ställa en skål vatten bredvid plantan. Då får den ett fuktigt microklimat vilket gör större nytta än man kan tro. Själv har jag vackra flaskor och behållare i fönstret runt växterna som jag fyller med vatten. Med hjälp av dem höjer jag luftfuktigheten lokalt samtidigt som det är lätt att hälla på en liten dos vatten direkt om en planta ser ut att sloka.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*