Odlingstankar i mellandagarna

Julafton är förbi och lugnet lägger sig till viss del över tillvaron.
Personligen blir jag ofta väldigt sugen att dra igång lite odlingar när jag har några dagar utanför kontoret. Historiskt kan man också se att jag tagit mig lite extra tid i mellandagarna för mina växter där jag kan läsa datum för när en pelargonstickling tagits, vilket förvånansvärt ofta är just datumen kring jul och nyår.
Någon längre ledighet är dock inte att tänka på (i år heller!) för vi håller på med en större uppdatering av hemsidan. Ett litet projekt som tar en del tid kan man säga.

julrosor kan planteras ut

Lite julblommor har vi fått från nära och kära och det är alltid trevligt. Särskilt gillar jag utmaningen att vårda dem ordentligt så att de kan få ett liv också efter jul. I år har jag bland annat fått en korg med en, amarillys, plättar-i-i-luften, hyacint och en julstjärna. Julstjärnan är nog svårast. Den lär inte blomma om och är sannolikt behandlad med något förkortningsmedel, men om den klarar sig ett par veckor till så kan den få komma ut och blir medplanterad i något arrangemang ute till försommaren.

Julrosor kan man ju inte få för många av och har man tagit in en julros till jul behöver den så sval placering som möjligt för att må bra. Vänta till mildväder och plantera ut den. Är det risk för mer kyla så täck med löv och grenar eller motsvarande.

Hyacinter är busenkelt att spara. Bara att ställa lite svalt efter blomning och sedan plantera ut. Behöver inte ens vattnas! Fortsätter det milda vädret kanske den till och med kan planteras ut direkt och täckas med lite löv och kvistar! Jag har grävt ner rätt många julhyacinter i trädgården vid det här laget och de kommer troget tillbaka och blommar varje vår. Väldigt trevligt.

blommande julhyacint

Ser nu när jag bläddrar i bildarkivet att jag har en bild på gräslöken vi köpte till julmaten förra året. Jag valde att lämna några centimeter i krukan där tillväxten och delningen sker. Under mellandagarna planterade jag den i en kruka med plantjord och placerade den under min Lightwave växtlampa. Bilden nedan är tagen 1 mars och visar en rejäl planta redo för utplantering så snart temperaturen tillåter. Minns jag rätt nallade vi lite då och då och klippte över maten innan vi planterade ut den.

Gräslök från julens matlagning

Parallellt med jobbet kan jag ändå inte låta bli att ta en runda i trädgården för att se vad som händer där denna ljumma december. Julrosorna blommar, men jag kan inte se några andra blommor. Däremot ser jag att det är gott om tillväxt med nya skott nere vid marken hos många av de örtartade perennerna. Mangolden ser ut att trivas med mängder av fina, stora blad och fler nya på gång. Blir nog lite jobbigt för dem om det blir väldigt kallt nu.

Under året som varit har det planterats ganska mycket nya växter här i trädgården. Främst en massa buskar och träd som jag fick med mig när jag och Marion gjorde vår lilla ‘road trip’ till Danmark i våras.
Sanningen att säga är flera av dem på gränsen till härdiga i den zon 2 vi har här så ur det perspektivet är vädret just nu perfekt. Bland dem ett brokbladigt tulpanträd, blomsterkorneller, en platan och ett par lite udda robinior jag bara inte kunde vara utan…
Dock är jag fullt beredd med täckningsmaterial både för marken och kronorna om kylan skulle slå till. För jag vågar inte chansa. Bäst också för många nyplanterade träd att få lite hjälp första vintrarna så att de hinner växa till sig och etablera sig ordentligt på växtplatsen.

odla potatis inomhus med växtlampa

Nä, några små odlingsprojekt måste det bli i år med. Jag tänker satsa på färskpotatis till påsk genom att odla potatis inomhus med växtbelysning i en odlingssäck. Odlingsstationen ska fyllas med microblad och babyspenat och sedan lär det bli lite groddning också. Supergott på mackan som lite motvikt till allt julgodis!

Sköljning av groddar

Smörgås med groddar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*