Squash – lättodlad och användbar

SquashplantaSquash är en av de mest användbara växterna i grönsakslandet.
Den är lätt att odla både på friland och i kruka och belönar oss med en stor mängd frukter. En enda planta kan ge upptill 20 eller till och med fler frukter.
Den milda smaken blandar sig väl och förstärks med kryddning och övriga ingredienser och gör att den kan användas i många olika anrättningar.

Frukterna kan börja skördas från mitten av juli och den ger skörd ända fram till frosten. En eller två plantor räcker gott till en familj.

Frukten, som även kallas courgette och zucchini, innehåller 95% vatten och är relativt rik på A- och C-vitamin samt flera viktiga mineraler.

Det finns en massa vackra och goda squashsorter att odla numera. Avlånga, runda, tidiga och sena.

Frösådd av Squash

squash-gold-rushFör att få en bra start är det bäst att förodla plantorna inomhus. Det tar 4-6 veckor för fröplantorna att bli lagom stora för att planteras ut. Squash är frostkänslig och vill helst ha kring 12 grader i jorden när den planteras. Sådden bör därför göras någon gång i april-maj beroende av var i landet man bor.

Fröer från egen skörd eller inköpt squash gror inte eftersom de frukter man äter inte är fullt mogna och fröerna är därmed inte klara.
Hos fröfirmorna finns det flera sorter att välja på, bl.a. några småväxta som är mer lämpliga om man vill odla i kruka.

vintersquashSätt två fröer på två centimeters djup i en liten plastkruka med såjord. Vattna igenom och ställ i ett minidrivhus eller en genomskinlig plastpåse som knyts upptill. Jorden skall sedan hållas fuktig, men får inte bli sur.

Så snart fröerna grott behövs ingen täckning men nu är det viktigt med mycket ljus.

Klipp av den svagaste grodden om båda fröerna gror eller dela dem försiktigt och sätt i varsin kruka.
När plantan har fyra blad skolar man om till en större kruka med planteringsjord. Så snart det blivit tillräckligt varmt ute börjar man avhärda plantan (vänja den vid utomhusklimatet) under cirka en vecka innan den planteras ut.

Plantering av squash

Planteringstips för squashSquash vill ha det varmt och soligt med mullrik och väldränerad jord som gärna får innehålla både kompost och lite vedaska.

På friland planteras de med 70 centimeters avstånd.

Odlar man i kruka behöver volymen vara minst 10 liter, men för att få en bra skörd bör man satsa på betydligt större. En stor hink med hål eller en plastad lövkorg blir utmärkt.

TIPS!
Plantera plantan på en liten kulle och gör en ‘vallgrav’ runtom på ca 30 centimeters avstånd. Första tiden, innan plantan vuxit till kan man vattna där. Då söker sig rötterna ut och nedåt samtidigt som själva plantan skyddas från kallt vatten och kvarstående fukt.

Skötsel

Lägg gärna gräsklipp på jorden runt plantan och låt den inte torka ut. Gödsla ett par gånger under säsongen. Krukodlade plantor behöver näring lite oftare. Nässelvatten är utmärkt som gödning.

Välmående plantor drabbas nästan aldrig av vare sig sjukdomar eller ohyra. Angrepp av löss kan man spraya bort med vatten.

Skörd av squash

I juli då plantorna är ca 15 cm långa kan man börja njuta av den första skörden. Prova gärna med att låta några frukter växa till sig till större storlek. Fruktköttet blir då lite sötare medan fröerna blir något hårdare. Plockar man ofta hinner fler frukter mogna.
Finns frukter kvar när nattfrost väntas kan man täcka plantan med fiberduk eller skörda de sista frukterna oavsett storlek. Plantan överlever inte en frostnatt utan skydd utan förvandlas då snabbt till en hög slem!

Squashrecept

SquashsoppaFå frukter är lika användbara som squash.
Den kan ätas rå, smörkokt, ugnsbakad, marinerad, stekt, wokad, stuvad, friterad eller grillad.

Squash passar också utmärkt som ingrediens i soppa, paj, gratäng, gryta, pizza, grönsaksröra eller i omeletten. Man kan också blanda riven squash i matbrödet.
Min egen favorit är squashbiffar, recept hittar du här.

Blomman är känd som en exklusiv delikatess eftersom den är svåra att frakta. Med egen odling kan man gott kosta på sig att fritera en blomma eller två som en del av förrätten.

squashblomma delikatess att fritera

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*