Odla luktärter

Luktärter med växtstödSpara en plats i din täppa för denna underbara skira, väldoftande sötnos. Följer man bara några få tips får man både överdådig blomning och en väldoft som slår det mesta.

Luktärten, Lathyrus odoratus växer vilt i östra medelhavsområdet och började odlas redan på 1600-talet.
Som hos många populära växtslag har det förekommit mycket förädlingsarbete genom åren för att korsa fram blommor med nya, spektakulära färger och former.

I dag finns flera hundra olika sorter, allt ifrån de dvärgväxande sorterna som blir 20-50 centimeter till de högväxta som blir dryga 300 centimeter, och allt däremellan.

Hos en del sorter har blommornas färg och form prioriterats framför doften när man korsat fram nya sorter, och många av de mer väldoftande äldre sorterna har därför börjat bli populära igen.
Eftersom utbudet är så stort kan man gott prova flera olika sorter och plantera tillsammans.

Användningsområden för luktärter

Det blir oftast snyggast att plantera flera plantor tillsammans och de högväxta sortera behöver någon typ av klätterstöd.
En klassiker är att plantera dem i en ring runt ett högt konformat växtstöd av bambu, pil eller liknande.
De kan också spaljeras mot ett nät på balkongen, eller låt dem klä en pergola.
Klättrar gör de själva med hjälp av små klängen som växer längs stammen och snurrar fast vart den kommer åt.
Småväxt sorter kan planteras i kruka och blir jättefina också i ampel.

Frösådd av luktärt

Luktärter kan sås direkt på växtplatsen eller förodlas.
Bor man i zon 1-2 kan fröerna sättas i jorden från mitten av april. I andra delar av landet bör man vänta ytterligare några veckor så de späda plantorna inte dukar under av långa perioder av nattfrost.
Kommer någon enstaka köldknäpp kan man skydda de små skotten med fiberduk eller liknande.

Blötläggning av luktärsfrön före såddHar man möjlighet att förodla får man en tidigare blomning. Om plantorna kan få extra belysning går det att så inomhus redan i slutet av februari, annars bör man vänta med att starta upp sådden till mars/april så att ljuset är tillräckligt för att plantorna inte ska blir alltför taniga

Blötlägg fröerna ett dygn före sådd för att mjuka upp dem så att groningen går lite snabbare.
Luktärter har ovanligt känsliga rötter, därför är det bra att plantera fröerna så att rötterna störs så lite som möjligt under uppdragning och plantering. Därför är det bra att använda extra djupa krukor eller plantpluggar.
Tomma toarullar är perfekta till både storlek och volym. Fyll dem till 2/3 med plantjord av bästa kvalitet och toppa med såjord.

Ställ flera rullar tillsammans och knyt ihop dem så de står stabilt. För att de skall hålla fuktigheten bra kan de ställas på en bricka, eller ännu hellre i en plastlåda med lite Luktärter sådda i toarullarkant, t.ex godis- eller kaklåda.

Sätt ett frö i varje kruka 1 centimeter djupt och täck sådden med plastpåse eller ställ i miniväxthus för att bevara fukten.

Groningen tar mellan 7-21 dagar beroende av temperatur. Den längre tiden gäller vid svalare temperatur.

TIPS! För att jorden skall stanna i rullen kan man knöla ihop en del av en sida tidningspapper och stoppa i botten. Håll emot under med ena handen medan jorden fylls på i rullen uppifrån.

När fröplantorna fått två riktiga blad, sk. karaktärsblad, utöver hjärtbladen (de första två bladen) skall man toppa plantan. Luktärter toppas efter två bladDå förgrenar den sig bra och får en rikligare blomning. Toppa gärna ytterligare en gång efter andra bladparet på de två förgreningarna.

Till skillnad från vanliga ärter är luktärtens frö giftigt att äta.

Fröer till luktärt hos WexthusetPlantering

Luktärter trivs i soligt läge skyddade från vind. De behöver mycket näring och vill planteras i väldränerad jord där rötterna inte riskerar att stå i vatten.

Oavsett om man direktsår eller planterar ut förodlade plantor skall jorden förberedas ordentligt;
Gräv ett 40-50 centimeter djupt och drygt 20 centimeter brett dike. Grunda med välbrunnen hästgödsel och fyll på med plantjord. Kompostjord är också ett bra alternativ. Strö gärna över lite vedaska och benmjöl och blanda utan att trycka till jorden.

Vid direktsådd sätter man fröerna 2,5 centimeter djupt med ungefär 7 centimeters mellanrum.

Förodlade plantor måste avhärdas minst en vecka innan utplantering för att de skall få en så bra övergång till utelivet som möjligt.
Därefter planteras de med 25 centimeters mellanrum. Är plantorna sådda i toarullar eller annat nedbrytbart material planteras de direkt i jorden utan att ’krukan’ avlägsnas. Då minimeras påverkan på rötterna. Har de rotats i plastkrukor eller pluggbrätten får man lyfta ur rotklumpen så försiktigt som möjligt för att undvika att rötterna tar skada vid planteringen.
Plantera på samma djup som de suttit i krukan.

Vattna frösådd och plantor väl.

Skötsel

Luktärt med blå blommorVattna vid längre torka och för att gödsla.
För att få en riklig blomning behöver luktärten tillskott av näring en bit in på sommaren. Bäst blir det om de får en svag näringsgiva varannan vecka.

Plocka många buketter av utslagna blommor. Det gör att plantan blommar än mer.
Plocka också bort överblommade blommor. Låter man dem gå i frö minskar blomningen drastiskt.

En del sorter kan drabbas av mjöldagg om de står för tätt. Mjöldaggen trivs om det blir fuktigt och mörkt så sätt plantorna med rekommenderat avstånd.

Vid längre tids kyla kan blomknopparna gulna och falla av, men så snart värmen återkommer blommar det som vanligt igen.

Förökning

Luktärter kan förökas med sticklingar, men enklast är frösådd. Man kan själv ta fröer från sina plantor på hösten. Låt då bara några få blommor få gå i frö för att inte blomningen skall avstanna.
Alla sorter blir inte identiska sina föräldrar, men det är kul att prova.

Lägg den mogna fröskidan i en burk eller papperspåse och låt torka helt. Då är den lätt att öppna och fröerna kan plockas ur. Förvara svalt och mörkt tills det är dags för sådd.

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Comments

 1. Anita Sjölander says

  Hamnade på Din hemsida…. men vet inte hur. Tack för tips betr luktärter, som jag försökt driva upp 3 ggr utan att lyckas. Har endast fått grönt, inga blommor – trots att jag inte övergödslat dem i djup och bra jord i stor och hög kruka.
  Vänlig hälsning
  Anita

  • Lena says

   Hej Anita, roligt du hittade hit.
   Lycka nu till med luktärterna denna säsong. Fjärde gången gillt?!/Lena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*