Mera, mera, mera…

Ingen ligger på latsidan här precis. Torbjörn döper jag snart om till ‘Digger’ för just nu får han mest gräva rabatter hela dagarna.
De två stora perennrabatterna som blev resultatet av englandsresan vi gjorde i juli är i stort sett färdigplanterade så nu är det nya gräsytor som är under erövring.

Det känns rätt bra att vi lyckas få till så pass mycket innan hösten kommer så att plantorna kommer ner i tid och hinner etablera sig ordentligt inför vinterns kyla. Då vinner man nästan ett helt år i tillväxt jämfört med de som planteras under nästa år.

Inte så hjälpsam…

Nya perenner
Samtidigt med planterantet håller vi på att skola perennplantor. Det är både nya småttingar som skolas för första gången och större plantor som vi kontinuerligt ställer ut i plantskolan. I veckan fick vi också hem en ny sändning perenner. Däribland ett antal olika Rudbeckia (en av mina nya favoriter!) vilket troligen innebär att några av dem bara måste få plats i någon av de nygrävda rabatterna – vart skall detta sluta?!?
Hursomhelst är det nu knökfullt i plantskolan med många fina plantor till rabatterna och till höstens krukplanteringar.

Blomflugor och sorgmyggor
Just nu är det många som hör av sig och undrar hur de skall gör för att bli av med blomflugor och svaret är inte alltid givet. Många förväxlar blomflugor, eller som de egentligen är sorgmyggor, med fruktflugor som börjar komma nu i skördetider när de mumsar på allehanda frukt och skal som blir liggande.
Sorgflygor behandlas allra mest effektivt och miljövänligt med Nema Blom som vi säljer i butiken och webshoppen och för fruktflugor finns andra knep för att bli av med dem.
På hemsidan finns en artikel som tipsar både om hur man blir av med sorgmyggor och fruktflugor och hur man skiljer på dem.

Nytt i bigården
Nu har vi både flytande och krämig honung till försäljning. Det verkar som om bina varit väldigt flitiga i år för vi har redan slungat mer honung än hela förra året.

Avskrapat vax från honungsramarna

När vi skrapar bort täcklagret från ramarna som ska slungas får vi jättefint vax som jag nu samlat och kommer smälta ner för att göra bisalva och kanske ett och annat ljus i höst.
Vi har redan börjat göra lite oljeessenser med rosor och lavendel för att blanda i salvan. Oj, vad det finns mycket kul att göra…

Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*