Massvis att skörda!

Så här första dagarna på det nya året börjar verkligen odlingslusten infinna sig och man kan lätt bli lite rastlös eftersom det inte går att göra sådär jättemycket än.

Något som många inte tänker på är att det går alldeles utmärkt att skörda fröer. Låter man som jag mycket av fröställningarna stå kvar för att ge liv åt trädgården även under vintern, finns mängder av fröer att skörda.

Välj en dag med uppehåll så att fröställningarna är så torra som möljigt. Oavsett behöver de så här års torka en stund innan de läggs i en fröpåse så att de inte ruttnar eller möglar. 
Häll ut dem med en gång på ett tidningspapper och låt torka ungefär ett dygn innan de läggs i en påse.
Ska du så dem med en gång behöver de inte torkas utan sätt dem istället i jorden med en gång.

Frö till Höstanemon

Vilka fröer kan man skörda på vintern?

Alla fröer som klarar kylan kan skördas. Det gäller i stort sett alla perenner, buskar och träd. Många ett- och tvååriga sommarblommor självsår sig och frön till dem går också utmärkt att ta hand om nu. Några exempel på dem är vallmo, tagetes, blomstertobak, petunia och  fingerborgsblomma.

Det finns jättemånga perennfröer som är lätta att ta hand om även nu på vintern. Lavendel, höstanemon, rosenflockel, akleja, riddarsporre, bolltistel är några exempel. Även rosor med nypon och de vackra fröbollarna från klematis kan man ta hand om för att så nu eller lite längre fram på säsongen.

Lycka till!

Fröställningar till Akleja
Fröer till Rosenflockel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*