Maskros-Tai Chi

Inget att hymla med, det kryllar av maskrosor här i trädgården. Mängden beror säkert till stor del på att vi inte hann med att ta hand om dem innan de frösådde sig förra året och nu står de där i mängder med stora fröklot i rabatterna – igen!!!

De har blommat och blommat över i rekordfart i år vilket gjort att vi inte heller denna säsong hunnit slå till med maskrosjärn för att gräva upp plantorna med roten innan de hunnit bilda frö.
Tror det gått på en knapp vecka från blomning till frö. Tycker också de är ovanligt höga i år, kan det ha något samband med den snabba utvecklingen?

Förutom tidsbrist har jag trots allt en ganska bra ursäkt i år varför det inte blivit gjort – jag har brutit axeln!
Det tog några veckor efter vurpan jag gjorde på isen i våras innan jag fick diagnosen, men när jag fick veta att det var en fraktur fick jag förklaringen  till varför det gör så j-la ont i vissa lägen när jag använder vänsterarmen.

Hursomhelst var de otroligt förfulande i rabatterna och jag kunde bara inte med tanken på att de alla skulle få släppa ifrån sig sina fröer och addera tusenfalt till antalet inför nästa säsong så jag gjorde det näst bästa – ut och klippte av fröställningarna.

Med min begränsade rörlighet och de lättspridda fröerna blev det lite av tai chi-rörselser i rabatten: Försiktigt sätta ner foten i rabatten för att undvika att kliva på små sköra plantor. Sträcka mig efter bästa förmåga efter en stängel för att försiktigt knipsa bort övre delen av stängeln med frökapseln intakt. Därefter sakta, sakta, för att inte vinddraget ska lösa ut de små fallskärmarna med frö röra mig dryga180 grader på vägen till  hinken och därefter släppa ner den i hinken.
Denna utdragna, långsamma rörelse upprepades väl dryga miljonen gånger (kändes det som) och på lite mer än en timme fylldes två hårt packade hinkar med fröbollar. Det var jättejobbigt, men väl värt mödan att slippa få alla dessa fröer sådda här i trädgården till nästa säsong. Dessutom blev det omgående väldigt mycket finare i rabatterna.

Slutligen vill jag dela med mig av två tips:
– Blås inte på handen om du tror det är något litet kryp som kittlar dig när du har en boll maskrosfrö i densamma!
– Titta inte bort samtidigt som du knipsar av stängeln – Kan resultera i smärta och blodspillan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*