Mask, mögel och lyx

Jag har ett spännande liv. Ena stunden gräver vi i komposten efter maskar och på kvällen lyxar jag till det med ett glas vin i badet.
Sanningen att säga består livet kanske lite mer av att gräva i komposten än lyxliv – men lyx är väl egentligen vad man bestämmer att det är. Det känns faktiskt rätt lyxigt att ha en riktigt mullig maskkompost i växthuset. Och vad kan vara lyxigare än kompostjord?

Sedan slutet av sommaren har vi börjat pyssla om våra maskar lite mer och har anlagt ett par maskodlingar förutom den egna maskkomposten så att vi nu har möjlighet att även sälja duktiga kompostmaskar till de som vill starta upp en egen liten maskkompost. Så småning om kommer vi också lägg upp lite tips och råd kring just maskkompostering på hemsidan, men det dröjer nog någon månad eller två till innan det hinns med.

Kompostmaskarna är tänkta att levereras vår till höst, men nu när det varit så milt har vi redan hunnit med ett par leveranser vilket är helt underbart tycker jag som blivit lite av en kompostfanatiker med åren.

Inget går till spillo här inte. Och väljer man att ha sin maskkompost någorlunda varmt, kanske under diskbänken är det ju bara att köra på året om. Det luktar inget alls. I växthuset pendlar det mellan nära noll och +10 just nu och det verkar räcka gott och väl för att processen ska fortgå i hyfsat tempo.

Maskskörd pågår!

Lite lurigt är det nu på vintern om man råkar vattna för mycket på de plantor som står svalt och kanske inte får så mycket ljus. Risken för mögelangrepp är stor. Så håll koll, sanera och försök minska fuktigheten i jorden och i omgivningen så gott det går.

Hos oss står det rätt många plantor under borden där det inte är så ljus och när jag gjorde en genomgång i går såg jag kraftiga angrepp i flera krukor så det blev till att rensa rejält och nu har de fått flytta upp i ljuset ett tag för att återhämta sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*