Mårbacka som julblomma?

I takt med att dagarna blir allt mörkare har min gamla Mårbacka i köksfönstret obevekligen jobbat med knoppsättning. Mårbacka blommar i december
Visst är den ganska gänglig, men friskt grön och med en fin ljusrosa blomma i toppen och flera knoppar på gång. En liten kontrast mot de nejlikpyntade apelsinerna i samma fönster.

Igår blev det tacos till middag. Inte så speciellt kanske, men lite roligt är det ändå att skörda lite sallad till maten från odlingshyllan i hallen.
Självklart gjorde vi guacamole till och då kom jag självklart på idén att sätta några avokadokärnor.
Avokadokärna planteringd i miniväxthus
Det är några år sedan sist, och jag har en jättefin planta ute i växthuset som får komma ut så snart det blir tillräckligt varmt. Men det är ju så kul att se hur de gror, och nog ‘behöver’ jag en till.
Förresten behöver man minst två för att få frukt! Ett skäl gott som något.
Mina bästa tips för att lyckas med att dra upp avokado från frö har jag lagt in som en länk under ‘Tips och Inspiration’.

I övrig har det inte blivit så mycket gjort idag. Väldigt skönt att bara ta det lugnt och småpyssla lite. Förra helgen plockade jag lite mossa och granris som jag nu använt till en enkelt julplantering i en gammal träskål. Den är jag väldigt rädd om så jag lade ett dubbelt lager bubbelplast i botten för att hindra fukt från att krypa ner. Hyacinterna i planteringen sitter kvar i sina krukor. Det är enklast så för då står de stadigt och kan lätt lyftas bort och eventuellt ersättas av annat. Dessutom behöver de ju inte vattnas så mer jord eller utrymme behöver de inte.
När de blommat över ställer jag dem mörk och svalt i väntan på att frosten ska gå ur marken. Då planterar jag ut dem och har jag samma tur som tidigare år kommer de att blomma redan till våren.
Egen julgrupp i franska skåpet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*