Mangoldskörd i februari

Mangoldskörd i februariJa, så var jag där igen med ytterligare något ätbart, men det här tycker jag verkligen är  jättekul och ätbart är väl också lite vad Hemodlat handlar om…

Övervintrad sallaDet var min kära medhjälpare T som kom in och berättade att det växte både mangold och purjolök i landet. Jag gick ut och kunde konstatera att det stämde i allra högsta grad. Den mangold jag missade skörda innan den första tidiga frostdagen i höstas hade rest sig mellan frostslemmiga blad och börjat växa igen. När jag kikade lite närmare såg jag en massa ny tillväxt i mitten av plantorna, så om det milda vädret håller i sig ett tag till blir det snart skördedags.
Bredvid mangolden stod en ensam liten purjo, men det vet jag sedan tidigare att man kan övervintra så det var inte lika överraskande men trevligt ändå. Kikade bort mot hörnan där jag sådde sista omgången sallad i höstas och kunde konstatera  att den verkade rätt kry och att flera av plantorna hade börjat sträcka på sig som för att ta sats för tillväxt. Ja, mig gör det inget…

Den sista snön (för den här gången…) försvann från trädgården i dag så jag fortsatte min utomhustripp och spanade lite i rabatterna. Många lökväxter är på väg upp ur jorden så det börjar se riktigt vårligt ut.

Tulpanlökar på väg upp i rabattenDet är väldigt många växter som inte frusit ner som de brukar så det känns lite halvjobbigt.
Blir det inte någon större kyla under längre tid är det ju toppen, då kommer de snabbt igång när vårsolen kommer, men blir det riktigt kallt kan det bli tufft för många plantor. Det är bara att vänta och se.

Förutom julrosorna så blommar återigen några av primulorna. De är otroligt tåliga. Blommar vår, blommar sensommar, blommar höst, blommar vinter… Den på bilden heter Gold Lace.

På tal om vivor är ju dessa Primula Gold Lace blommar i februariväldigt poupulära och finns att köpa just nu nästan överallt i en mängd färger och blomformer som krukväxt. På senare år har det kommit jättemånga fina hybrider. Visst är de fina att ha inne ett litet tag, men allra bäst gör de sig utomhus i rabatten där de är perenna i större delen av vårt land. Läs mer om de populära jordvivorna, hur du sköter dem och sedan låter dem leva vidare utomhus i inlägget Primula vulgaris – jordviva. Här ett litet smakprov på några av de nyare sorterna.

Primula vulgaris, Jordviva Suze  Primula vulgaris, Jordviva

 

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*