Kontrollbelysning i växthuset

Under sex vintrar har jaga haft mitt vinterväxthus uppvärmt. Eftersom jag förvarar en hel del lite speciella växter där är jag ganska orolig för att det ska bli strömavbrott.

säkerhetsbelysning i växthusetSärskilt läskigt har det varit när kylan krupit ner och legat mellan -15 och -20. Då har risken varit stor för överbelastning eftersom jag då varit tvungen att sätta in extravärmare.

De tre första vintrarna sov jag väldigt oroligt och gick upp flera gånger på nätterna för att försäkra mig om att strömmen inte gått. Jag fick då kika ut och försöka skymta den orangelysande knappen på värmefläkten. Pelargonium oblongatum
Denna övning var inte helt smidig. Dels var jag tvungen att i mitt halvvakna tillstånd vimsa ner för trappen från sovrummet och sedan stå och kisa ut genom verandadörren mot växthusen som ligger ungefär 30 meter bort.
År fyra fick jag så en geniknäpp. Eller snarast blev jag normalsmart. Jag satte helt enkelt in en vanlig lampa där som jag lätt kunde se uppe från sovrummet. Lampan är inkopplad på samma säkring som värmefläktarna så lyser lampan lär värmen också funka. Snacka om förbättring!
Just nu är det ju ganska varmt ute så det är inte stark värme på fläkten. Det betyder också att jag inte behöver vattna särskilt ofta eftersom temperaturen håller sig kring fem grader när inte solen värmer några grader till. Men idag var det dags och samtidigt gick jag och spanade lite bland växterna.Rotade petuniasticklingar
De vilda pelargonerna stortrivs och har satt igång att producera en mängd nya blad trots att jag inte dragit igång växtbelysningen än.

Geofyterna har från att bara varit gråbruna knölar nu en massa blad och petuniasticklingarna jag satte i början av oktober har börjat växa till sig. Åh vad sugen jag blir på att så och stickla lite!

I förmiddags när vi gick långpromenad med hundarna passerade jag ett gigantiskt slånbärssnår fyllt med härlig grå lava och mossa. Det är så himla vackert!

mossa och lavar i buskar

Comments

  1. says

    Skönt att det blir ljusare tider, jag har fått mina första frön som jag skall så snart. Vilken härlig lava-och mossbuske, den skulle vara fin i en trädgård. Ha en fin helg/Carita

    • Lena says

      Ja, visst är mossa och lava vackert! SKönt med ljusare snart. Känns som man bara väntar på 1 januari så det blir dags att sätta igång på allvar:-) Må¨gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*