Knyt en ampeln

Många av våra krukväxter passar lika bra i ampel som på fönsterbrädan. På sommaren när våra krukväxter gärna flyttar ut är en ampel ett bra alternativ för att slippa krukor som välter. enkel-knuten-ampel
Låter man istället växten hänga under ett träd är plantan också skyddad från för starkt solljus och kraftigt regn.

Till denna enkla grundmodell som kan varieras i det oändliga behöver man några meter starkt rep och en sax att klippa med.

Ampelns längd och avståndet mellan knutarna får man justera beroende av hur stor krukan är och hur högt den skall hänga.

  • Klipp sex stycken ca. 150 cm långa snören
  • Knyt ihop dem och lämna en ’tofs’ att hänga under krukan
  • Tag snöre 1 och 2 och gör en knut. Upprepa för snöre 3 och 4 och 5 och 6. Avståndet från bottenknuten blir ca 15 cm till en 17cm kruka. Denna knut skall hamna ungefär mitt på kruksidan.
  • Tag snöre 2 och 3 och gör en knut ytterligare ca 10 cm högre upp på snöret. Upprepa med snöre 4 och 5 och 6 och 1. Denna knut skall hamna strax ovanför krukkanten.
  • Håll ihop samtliga snören och gör en knut längst upp på ampeln.
  • Placera krukan i ampeln och häng upp!

Modellen kan varieras i det oändliga med olika typer av snören, flätade eller virkade. Väv in kulor eller pärlor i snöret, pynta tofsen med något fint.
TIPS!

Gör ampeln av tre stycken 300 cm långa snören som viks på mitten och knyts ihop upptill först för att få en ögla att hänga i.

Knyt sedan kutarna uppifrån och ner i stället. Något svårare, men praktiskt om man vill få en ögla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*