Kallrörd äppelsaft

Det här receptet är ett av mina verkliga favoriter. Det är så enkelt och tidsåtgången för att bereda saften är minimal. Belöningen är däremot stor. Saften får en mycket fin äppelsmak och passar bra både som törstsläckare och måltidsdryck.
Ett tips är att hetta upp den och servera den varm – riktigt smarrigt!

Kallrörd äppeldryck

En fördel är att det inte gör så mycket om äpplena är lite skadade. Det går enkelt att skära bort.
Man kan göra saft redan på den första fallfrukten som ofta faller innan den mognat helt eftersom äpplena trängs på grenarna i äppelträdet. Då får man en lite syrligare, men väldigt god saft.

Receptet ger ca 5 liter som späds 1:4 eller mer.

Ingredienser:
3 kg äpplen
4 liter vatten
1,5 – 2 kg strösocker
saften från 2 citroner

Gör så här:

  • Skölj äpplena och skär ner dem i små bitar som läggs i en stor bunke.
  • Koka upp vatten och häll över äppelbitarna.
  • Så snart det svalnat av lägger man på ett lock eller spänner plastfolie över bunken och ställer den kallt 3-4 dygn.
  • Saften silas sedan och saften från citronerna rörs ner.

Avrinning äppelsaft

  • Rör ner önskad mängd socker i saften.
    Man behöver röra ganska länge så att sockret verkligen löser upp sig eftersom vätskan är kall, men man känner när det är klart.
  • Häll upp på väl rengjorda flaskor.

Utan konserveringsmedel klarar sig saften i kylskåp en knapp vecka. men konservering med natriumbensoat eller Atamon är ett bra alternativ för längre hållbarhet.

Det går jättebra att frysa saften, men då måste man tänka på att inte fylla flaska eller kärl helt fullt eftersom det kan sprängas av kylan.

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Comments

  1. says

    Spännande, är sugen på att prova. Har en fråga, om man fryser i den, vad är lämpligt att ha saften i? Plastflaskor, glasflaskor, mjölkkartonger?

    • Lena says

      Ja, det bör du verkligen göra. Jag ska sätta en ny omgång här idag med en rödköttig sort som gör att saften blir läckert röd. Du kan använda dig av alla förslag du har skrivit, men tänk på att det expanderar när det fryser då du kan bara fylla till ungefär 80% om du använder flaskor med smal hals. Lycka till!

Trackbacks

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*