Jordviva – Primula vulgaris

Primula vulgaris - Jordviva SuzeFamilj: Primulaceae
Släkte: Primula
Växttyp: Perenn
Blomning: April-maj. En andra blomning förekommer ibland på hösten.
Höjd: 5-15 cm
Odlingszon: Mellersta till södra Sverige.
Läge: Sol – halvskugga på lätt fuktig växtplats

Förökning: Vivor förökas med frö och genom delning.

Beskrivning: Jordvivan är en av sju primulaarter som förekommer vilt i Sverige.
Det är en örtartad perenn som blir 5-15 cm hög.
Bladen sitter i rosett med blomstjälkarna i mitten.
Sin naturliga växtplats har den på näringsfattig mark där den växer vid bäckkanter, på ängar, i snår och i lövskog.

De vivor som säljs som krukväxter tidigt på säsongen är korsningar (hybrider) som odlats fram för att producera stora, färggranna blommor i många olika nyanser och former. Det finns sorter med dubbla, och enkla, blommor och blommor med vågiga eller krusiga kronblad. En del sorter har en svag, behaglig doft.

Det marknadsförs ett antal olika hybrider med specifika egenskaper under olika namn som t.ex ‘Zebra’ , ‘Äppelblom’ och ‘Bellerose’

Användningsområde:
Inomhus – Jordviva säljs som prydnadsväxt för inomhusbruk tidigt på året.

I samplantering  – Passar bra för samplantering i krukor och amplar tidigt på säsongen så snart risken för frost är över.

I rabatten – Jordvivan, liksom andra nära släktingar och hybrider blir jättefina i olika slags rabatter;, stenpartier, slänter mm.

Default Gallery Type Template

This is the default gallery type template, located in:
/www/webvol5/fp/qi5lxvlf1t3nbu2/hemodlat.se/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/templates/index.php.

If you're seeing this, it's because the gallery type you selected has not provided a template of it's own.

Skötsel:
Som krukväxt är jordvivan inte särskilt långlivad, men eftersom den är lätt att plantera ut och blir en långlivad perenn i trädgården är den värd att sköta om ordentligt.

Placerar den så ljust som möljigt. Det är viktigt att inte jorden torkar för då slokar vivan omedelbart. Den tycker heller inte om att stå i sur jord då den istället kan ruttna.
Enklast håller man jämn fuktighet genom att ställa krukan i en ytterkruka med ett lager på 1-2 centimeter med lecakulor eller motsvarande i botten som krukan kan stå på.
Fyll sedan upp vatten på lecakulorna men inte så högt att det når krukan. Då ökar luftfuktigheten runt plantan och de rötter som önskar kan själva söka sig nedåt och hämta mer vatten.
Vattna regelbundet så snart jorden känns torr.

Klipp vartefter av överblommade blommor för att ge plats för nya knoppar som växer upp från mitten av plantan.

Ingen särskild näring behövs under denna period.

Spara för utplantering
När blomningen avtar kan man låta växten vila lite genom att ställa den lite svalare om möljigt. Fortsätt hålla den lagom fuktig och invänta varma vårdagar utan frost. Då kan den successivt vänjas ut för att sedan planteras ut i trädgården.
Hur väl den trivs där är lite olika beroende på jord, klimat och läge, men också beroende av sortens tålighet som kan variera en del mellan olika hybrider. Men det är definitvt värt att prova. Det kan bli en långlivad vän i rabatten som kan blomma flera gånger under säsongen.

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Comments

  • Lena says

   Hallå Camilla, jag har faktiskt plåtat dem alla på Plantagen! De är underbara allesamman och klart poetiska i färg och form.

   • says

    Fniss! Där ser man… Jag jobbade på Plantagen förra säsongen, men eftersom jag är på Blomsterlandet i år får jag väl sätta på mig mörka glasögon och smyga dit inkognito.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*